Opštinske novine

856

Београдскв општинске новине

ду министар војске и морнарице арм. генерал г. Милутин Недић, Београдску општину г. Влада Илић са целокупним Градским веће^иј, а у име Команде Београда присуствовао је лично командант генерал г. Петар Косић. Војску страних држава претстављали су војни аташеи: Француске, Сједињених Америчких држава, Италије, Чехословачке, Пољске и Грчке. Такође су били присутни и претставници свих војних и грађанских власти, као и претставници свих београдских ратничких друштава. Пред улазом у Саборну цркву са леве и десне стране стојали су заставници са заставама: Удружења резервних официра и ратника, Удружења ратних инвалида, Удружења носилаца Албанске споменице и Удружења четника. Од официра који су на челу српске војске први ушли у ослообђени Београд примећени су: генерал г. Душан Симовић, начелник Главног генералштаба, који је 1918 год. био командант Седмог пешад. пука; г. Иван Живаљевић, који је као командир коњичког ескадрона Дунавске дивизије први ушао у Београд; г. Сава Анђелић, адвокат из Сомбора, који је као водник митраљеског одељења, међу повима ушао у Беорад и први прешао у Земун, као и многи други.

У великој дворани Инвалидског дома, која је била свечано декорисана и окићена државним заставама, госте је дочекивао претседник Удружења бранилаца Београда г. Светолик Урошевић. Тачно у подне претседник бранилаца Београда г. Светолик Урошевић кратким говором отворио је свечану академију, са које су упућени поздравни телеграми Н>. В. Краљу Петру Другом и Њ. Кр. Вис. Кнезу-Намеснику Павлу. Поздравни телеграм ратници су по-слали такође и своме ратном другу — браниоцу Београда арм. генералу г. Милутину Недићу, министру војске и морнарице. Читање телеграма присутни су пропратили дуготрајним и одушевљеним клицањем Њ. В. Краљу, Њ. Кр. Вис. Кнезу-Намеснику и целокупном Краљевском дому славом овенчане Династије Карађорђевића. Затим је управник Двора генерал г. Јован Леко, који је такође као официр са првима ушао у ослобођени Београд, одржао успело предавање, описујући победоносни улазак српске војске у престоницу. Предавање генерала г. Лека присутни су срдачно поздравили.

Тачно у 11 часова отпочело је свечано благодарење, Чинодејствозали су епископи: г. г. Дионисије, Владимир и Симеон уз асистенцију целокупног свештенства Саборне цркве. На јектенија одговарао је хор Првог београдског певачког друштва. По завршеном благодарењу епископ г. Дионисије одржао је леп пригодан говор. После свечане службе Божје сви присутни отишли су у Инвалидски дом на свечану академију.

ГОВОР Г. Д-Р СТЕВАНА ПОПОВИЋА У ИМЕ ПРЕТСЕДНИКА ОПШТИНЕ И ГРАДСКОГ ВЕЋА После генерала г. Лека, г. д-р Стеван Поповић, секретар Индустријске коморе и градски већник, који је такође као ратник-борац учествовао у легендарној одбрани Београда, у име Претседника Београдске општине и њеног Градског већа, одржао је, износећи историјске чињенице, овај интересантан говор;

Претседник Београдске општине г. Влада Илић из лази из Саборне цркве после благодарења поводом прославе 20-годишњице ослобођења Београда