Opštinske novine

Комунална хроника

1017

га са наградом: 2 по 3.000.— динара и 2 по 2.000.динара. 2) За четири најбоље хигијенски организоване кафане са наградом: 2 по 3000.— динард и 2 по 2.000.динара. Локади-радње који ће се узимати у обзир при додељивању награда морају да одговарају следећим условима: а) Да локал одговара свима хигијенским прописима за дотичну врсту радље као и прописима Уредбе 0 угоститељским радњама; б) Да је пословање у дотичном локалу у свему саображено постојећим хигијенским прописима: специјадно у кафанама послозање мора да одговара прописима Закона о надзору над намирницама за живот и Правилника за иззршење овога Закона. в) Да сопственик локала није био кажњен у 1937 и 1938 години за нехигијенско одржавање локала. Оцешивачки Одбор (жири) приликом оцењивања локала пријављених за додељивање награде обратиће пажњу првенстзено на оне радње, које се нарочито истичу својим хигијенским уређајем за спремање, манипулисање и кување животних намирница, као и начином услуживања гостију и пружањем најбољих услова у погледу чистоће, реда и удобности. Оцењивачки одбор састављају: г.г. д-р Симић Тихомир, професор универзитета и градски већник, претседавајући Сталног Туристичког одбора, и члан Санитетског одбора д-р Љуба Стојановић, градски већнић, претседавајући Санит. одбора, Витомир Станојевић, гостионичар и члан Туристичког одбора. д-р Сергије Рамзин, шеф Јавне хигијене, и претставник друштва „Путник" Владимир Перше. Награђсним радњама, поред новчане награде, издаће се и диплома као доказ показаног успеха. Пријаве за учешће на конкурсу примаће се у Отсеку јавне хигијене Градског поглаварства (ул. Кн. Перг.иде бр. 57, тел 26742) најдаље до 10 августа ове године. II Издатак за награде да се изврши на терет партије 33 позиције 15 и 16 буџета расхода за 1938 и 39 годину". Према расписаном конкурсу пријавило се 27 сопственика локала из различитих делова Београда како из ужег центра, тако и из удаљенијих реона. Од 27 пријава 25 пријава пада на ресторан кафане и 2 на хотеле. Оцењивачки Одбор, — после сређиваша пријава и прикупљања потребних података од хигијенске службе о сташу и пословг"-"'\.у локалу за последње две године, отпочег ј е рад 27-УШ-1938 г. Одржане су две седнице обављен је теренски преглед локала у току три дана. На лицу места водио се детаљан записник' 0 СВИМ а конетатацијама у вези са хигијеном локала , начином пословања. Поред тога у угоститељским рз ', ћама вршсна је бактеризлошка контрола чистоће ] уђ а и пр И бора за јело помоћу методе броја клица н а специјалним бактериолошким подлогама у 1 ра^ској бактериолошкој лабораторији. Овом приликом би;ла је утврђена потпуна сагласност између бактеГуиолошког налаза и качина пословања при прању и чишћењу судова и гшивора за јело и заиста у радн»ама -са аутоматским 1. - , ће м и хигијенским чувањем опраних судоза и прибора -а јело број нађених клица

био је минималан. Приликом прегледа кафана и ресторана нађен је већи број хигијенски уређених локала него што је било конкурсом предвиђено за награду; стога је Оцењивачки одбор предложено Туристичком одбору, поред 4 кафане-ресторана за награду, још и 1 локал за похвалницу. При прегледу хотела пријављених за награду констатовано је да један локал потпуно задовољава хигијенске захтеве конкурса, али пошто је исти спадао у хотеле II ранга, то није могао бити узет у обзир за награду према расписаном конкурсу, док пријављени хотел III ранга није одговарао нити хигијенским, нити техничким условима. С обзиром на ову чињеницу Оцењивачки одбор је предузео преглед већег броја хотела III ранга, како би се евентуално пронашао хотел за награду или похвалницу. Прегледом хотела III ранга утврдила се позната чињеница да Београд уопште оскудева у овој врсти популарних хотела, јер постојећи хотели III ранга и свратишта већином су смештени у старим зградама које хигијенски и технички не задовољавају основне прописе и услове хигијене и конфора, иако поједини хотели пружају известан минимум хигијенских услова. Изгаеђу прегледаних хотела Оцењивачки одбор имао је прилику да види хотеле, чији постанак датира од пре 80 година као старинеки „турски хан" намењен за примање за свратиште стоке и лагеровање сточне хране у просторијама, које су сада адаптиране за хотелске собе. Овај преглед хотела III ранга још једанпут је подвукао нарочиту потребу за Београд организације што већег броја популарних хотела и свратишта приступачних по цени и за просечног туристу. По завршеном послу на терену и расматрању записника и прикупљању података Оцењивачки одбор поднео је Туристичком одбору следећи извештај као мишљење већине: 1) Да се ресторан „Мажестик", Обилићев Венац бр. 34, власништво г. Милана Минића, као и ресторан „Касина", Прест. Трг бр. 21, власништва „Ика А. Д." награде првом наградом од по 3.000.— динара са дипломом за хигијенско уређење, ред и чистоћу у 1938 години. 2) Да се ресторан-кафана „Бајлонова пивара" на углу Скадарске и Цетињске улице, власништво г. Антона Рифеља, као и ресторан-кафанл у улици Цара Душана бр. 66, влаеништво г. Драгољуба Сотировића, награде другом наградом од по 2.003.— динара и дипломама за добро хигијенско уређење, ред и чистоћу у 1938 години. 3) Ресторан кафана „Албанија" у улици Коларчевој бр. 9, власнипггво г. Витомира Станојевића, не може се предложити за награду пошто је њен сопственик члан Оцењивачког одбора; али узимајући у обзир нађено стање; добро уређење, ред и чистоћу, који се одржава у предратној адаптираној згради, већина Оцењивчког одбора предлаже да се г. Станојевићу изрази признање за уложени труд око доброг уређења и одржавања чистоће локала и да му се изда писмена похвала. Оцењивачки одбор предлаже да се власнику хотела III ранга „Србија", у улици Поенкареовој бр. 3, г. Милану Красићу изрази похвала за примерно одржавање чистоће иако је хотел смештен у старој згради, која не испуњава све загонске услове хотела III ранга.