Opštinske novine

Споменик Николи Хартвмгу

Поводом двадесетпетогодишњице од смрти Николе Хартвига, бившег руског посланика на нашем Двору у Београду, освећен је 12 новембра 1939 споменик на његовом гробу, на парцели 29 Новог гробља у Београду, који је подигла Београдска општина као знак видног признања и захвалности нашег народа свом великом пријатељу. Свечаном освећењу споменика и помену великом покојнику присуствовали су: изасланик Њ. В. Краља пуковник г. Миодраг Томић, претставник Претседника Београдске општине градски већник г. Миливоје Јевремовић, бивпги претеедник Београдске општине г. Влада Илић, г-ђа Хартвиг са породицом, претставник г. Штрандмана г. Урсати, велики број руских емиграна-га и београдских грађана, као и делегати ратничких и националних руских емигрантских и југословенских удружења. Пошто је извршен црквени обред, претставник Претседника Београдскеске општине г. Миливоје Јевремовић положио је на споменик леп венац од жутих хризантема и лишћа махоније. На тробојној траци на венцу писало је: „Николи Хартвигу Претседник и Градско веће Београда". Поред Николе Хартвига сахрањена је у гробници и његова ћерка Људмила, која је умрла 1931 год. * Леп споменик од белог мермера украшен је финим уметничким мозаиком. На врху споменика су три плаве купе са крстовима на врху, обојеним златном бојом. На предњој страни спо.меника, испод иконе Св. Николе, стоји натпис: „Николају Хенриковићу Хартвигу руском царском посланику на Српском Двору у знак захвалности Општина града Београда". На полеђини споменика пише: „Господи, прими, прости, помилуј и спаси душу моју. Николај Хартвиг рођ. 1854 г. умро 27-У1-1914 г. Људмила Хартвиг умрла 1931 год." * * Споменик је израђен по нацрту архитекте г. Ковалевског, шефа отсека за генерални план у Београдској општини. Мозаик је израђен у ватиканској радионици, а остале делове градили су браћа Бертото од венчачког мермера. У мермеру се налази икона Св. Николе, патрона породице Хартвиг, израђена у мозаику, и цветови, такође израђени од мозаика, у чијој је изради дошла до пуног и занимљивог изражаја уметничка инспирација г. Кова-

левског. Та орнаментика, како по свом облику тако и по бојама, јасним и пријатним, даје утисак нечег оригиналног. Она симболише један живот пун радости и душевног мира, што хармонизира са оним преданим хришћанским погледом на овај и онај свет. Сва та орнаментика је једна фантастична композиција руских народних мотива. Линије су благе и импресивне. Кроз њих провејава топлина руске душе и руског уметничког стила. Кандило је имитација круне Владимира Мономаха, израђено од мрамора, украшено шарама у мозаику.

Споменик Николи Хартвигу на њоговом гробу на београдском Новом гробљу

Сам споменик је оригиналан и значајна новина на нашем гробљу. „То је нека врста неме песме, која је нашла сјајно остварење у нацртима г. Ковалевског." Гроб је ограђен лепом мермерном и гвозденом оградом, украшен цвећем. На врху мермерни крст, У огради мермерна клупа.