Opštinske novine

9

Друштвена хроника

739

Стојановић Братислав: „Мајстор Брка". (Са XII јесење изложбе у павиљону „Цвијете Зузорић) Тада је пружена први пут прилика нашим уметни'дима да се могу уљудно у престоници окупити и приказати своје уметничке тзоревине. На сваки начин искуство до данашњег дана показало нам је да је озо што је стзорено приватном

иницијативом недовољно и да се у овом правцу мора продужити напорима јавних установа где у првом реду припада дужност Општини београдској да да свој допринос за стварање бољег процаата уметности. У том смислу мислим да ће код Општине београдске уметници и љубитељи уметности у које ви спадате, наићи на правилно разумевање и да ће Општина београдска, по примеру других културних центара, Загреба и Љубљане, учинити не само оно што су чинили они као провинциски градози, него више, што као престоница и као културни центар Београда мора да учини. То ће бити моје лично настојаље. Уверавајући г. г. уметникЈв и вас пријатеље уметности да за уметност настају бољи дани, отварам ову Дванаесту јесењу изложбу". Претседник г. Ђуричић је затим обишао целу изложбу, са претседницом „Цвијете Зузорић" г-ђом Кристом Ђорђевић, и откупио неколико сликарских и вајарских радова.

Кукић Јово: Улица из Београда (Са XII јесење изложбе у павиљону „Ввијета Зузорић")

Награде „Академије седам уметности"

Пре шест година, 5 новембра 1933, основана је у Београду једна значајна културна установа, „Академија седам уметности", једина слободна академија у нашој земљи. Основао ју је београдски књижар и издавач г. Геца Кон установљујући годишњу награду од 10.000.— дин., коју ће издавачка књижарница Геце Кона предавати сваке године књижевнику, односно уметнику, коме ту награду додели нарочити жири. Према жељи завештача, Академија ће додељивати ту награду од 10.000.— дин. под овим условима: 1 — Награђени уметник мора бити наш држављанин или југословенске народности. 2 — Могу се награђивати дела из свих области уметничког -стварања. 3 — Ако је израз уметничког дела Реч, дело мора бити у оригиналу, тј. у првом свом издању, објављено ћирилицом и екавским наречјем да би стекло услов за награду.

4 — Академији седам уметности се не подносе дела ради награде, него она сама бира и награђује међу публикованим делима која се сама собом истичу. 5 — Награђује се поједино дело или целокупан уметников рад. 6 — Не могу бити награђени они уметници који су већ два пута добили неку награду преко 4000 динара, а тако исто ни редовни чланови београдске и загребачке Академије наука или овога жирија. 7 — Награда се не може делити на више особа. 8 — За одлуку о награди довољна је проста већина, рачунајући целокупан број чланова. У свему осталом, Академија седам уметности биће потпуно слободна. Чланови Академије оедам уметности су доживотни. У случају смрти или оставке, нов члан се бира двотрећинском већином, са нарочитом пажњом да буду заступљене све гране уметности".