Opštinske novine

404

Београдс ке општинске новине

фигуру овог нашег племенитог владаоца, чије је име тако дубоко, тако интимно везано за један колико славни толико и трагични део прошлости Београда. Трећи предавач, кшижевник и шеф Културног отсека Општине, г. Сима Пандуровић одабрао је тему која се у највећој мери слагала с приредбом: „ПРЕД ЛИКОВИМА ПРЕТСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГРАДА БЕОГРАДА" и изложио је на њему својствен начин, уносећи у изванредно излагање ванредну лакоћу стила и велику лепоту нашег језика. Тако је и трећи предавач дочекан с највећим симпатијама и великим одобравањем. Уметнички програм који је затим изведен био је исто тако, као и ови говори и предавања, на великој висини. У извођењу програма узели су учешћа наши познати уметници, прваци Београдске Опере и Балета: г. Жарко Цвејић, г-ђица Мезетова, г-ђа Живановић, г. Ристић; концертна уметница г-ђа Нађа Дојчиновић. Г. Цвејић је отпевао две песме: „Три јунака" од Мокрањца и „Двојник" од Шуберта; госпођица Мезе отпевала је три песме: „Јапан" од М. Милојевића, „Успаванка" од Ј. Брамса и „Узалудна серенада" од Ј. Брамса; г-ђа Нађа Д*ојчиновић отпевала је арију из опере Кармен „Ла Хабанера" и две руске романсе. На клавиру су пратили госпођа проф.

Олга Карини и г. Димитрије Конради, члан Народног позоришта. Сви су извођачи награђени дугим и срдачним одобравањем. Програм је завршен нешто пре седам сати. * Изасланик Његовог Величанства, пуковник г. Петровић, немачки посланик г. фон Херен, изасланици Нзегове Светости: владика нишки г. Јован и викарни епископ г. Арсеније и велики број друтих угледних гостију прегледани су, након завршене Академије, Изложбе које су биле приређенз у Градском музеју. Сви су високи гости показивали велик интерес и за изложене књиге и за изложене документе. Господин изасланик, пуковник г. Петровић, нарочито се зауставио код слика које су приказивале јуначку одбрану Београда и код појединих занимљивих модела: Небојше, Доситејеве велике школе. Изасланици Његове Светости Патријарха показали су за све изложене предмете и књиге онај широки интерес који је одувек био висока особина претставника наше цркве. ГБегова екселенција министар г. фон Херен прегледао је с највећим ! интересом и изложена ретка издања наших иј страних књига: француских, немачких, енглеских, италијанских интересујући се нарочито за рад Библиотеке. З атим се много и н-| тересовао за планове старог Београда и за- ј

Изасланици г. пук. Петровић и владика г. Јован, у пратњи директора гг. Милоша Вукићевића и Илије Каличанина, разгледају изложбу.