Opštinske novine

Београд негдашњи центар великог рибарства

325

М:

живо ситно шаранче, жив чиков или пиЈавица. Цуг се разбацује не као обичан рибарски струк низводно у правцу тока воде, већ се почиње од каквог дубљег места поред обале, па се кривуда на цик-цак, како би сом у пролазу пре наишао на мамац. Струк је на појединим местима оптерећен камењем да га крупнија риба не би собом вукла и замршивала. Прегледа се свако јутро, али се не вади из воде, већ се само са њега скине ухваћена риба и угинули мамци се замене свежим, живим, па се удица, како ком до руке дође, одмах спушта натраг у воду. Цугом се лови само крупнији сом, јер су му и удице доста крупне.

водене струје. Кад риба наиђе у пролазу између два путила, једна од удице је дохвати, забоде се у њу и задржи се; кад се она стане отимати, закачи је још која удица и спута тако да она ту остаје док струк не буде прегледан од рибара и риба скинута са удице. Ради се са обичним струкарошким 1 чамцем, најчешће са два рнбара. Струк остаје у води за све време струкарења; прегледа се обично рано изјутра па, пошто се са њега поскида закачена риба, удице се изоштре турпијом како која од њих наиђе, и опет се спуштају у воду. Пампурским струком се ради на кечигу, јесетру, сима или сома. Риба се, нарочито крупнија и снажнија, покашто и откачи са удице и тада за дуже време носи рану на месту где је била закачена. 17. Сомовски пуг Јак, дебео памучни конац, који се замочи у тер да би се дуже у води одржао, дужине 120—150 метара, са 50 крупних сомовских удица, везан је за тежак камен који се из чуна или чамца спусти на дно воде, а место му је означено тиквом на површини воде, везаном за камен. На удице се меће мамац:

&

^т77Т777^> Сл. 16. Самица

18. Самица Врло прост удичарски алат, али моћан. Лови само крупну грабљиву рибу: сома, штуку и смуђа. Састоји се из ,,вагала" или „гибача'",

Сл. 17. Бућка јаке еластичне мотке дуге око 3 метра, дебљине 3—5 см., забодене и добро утврђене на каквој брежини где је уз саму обалу дубина; за горњи крај гибача везан је јак дебео канап који на своме крају има велику оомовску удицу. На удицу се као мамац меће: живо шаранче, жив чиков, кесега или жапче. Самица се поставља у вече, а прегледа ујутру рано зором. За њу су најбоља места: пространи лимани, дубине поред стрме обале, простор око повеће подводне кладе и потопљеног шлепа или лађе у води. Њоме се ради лети кад је мала вода и бистра. 19. Бућка Она је, као рибарски алат који се употребљава искључиво за хватање сома, описана раније (в. трећи чланак), где је описан и начин рада са њоме.