Opštinske novine

Друштвена хроника

45

г. Б. Недић, градски већници и виши општински чиновници сачекали су бадњачаре у холу. Бадн>ак су унели у општинску зграду г. Ђока Станковић, заповедник Добровољне ватрогасне чете Београд I, и г. Бирчанин, помоћник команданта Пожарне команде. За то време свирала је музика Добровољне ватрогасне чете Београд I. Претседник г. Томић посуо је бадњачаре житом. Претседник г. Томић и потпретседник г. Недић примили су бадшак, пронели га око целог хола и унели уз басамаке у кабинет претседника. Пред кабинетом је била постројена група деце из Градског дечјег дома. Један дечко, питомац Дома, поздравио је претседника г. Томића и зажелео срећан празник Претседнику, потпретседнику и градским већницима. Кад је бадн>ак унесен у кабинет, једна девојчица, питомица Дома, поздравила је Претседника г. Томића, потпретседника г. Недића и градске већнике. Деца из Градског дечјег дома отпевала су две песмице. Претседник г. Томић честитао је свима присутним Бадн»е вече са жељом да у новој години ураде још више за добро Београда и Београђана. У име градских већника, одговорио је г. Претседнику, са неколико пригодних речи, најстарији градски већник г. Павле Кара-Радовановић и изјавио му благодарност, у име свих већника, на свему што је досад урадио на унапређешу Београда. Госпођа Миланка Томић поделила је деци, питомцима Градског дечјег дома, пакете бонбона и других слаткиша. Остали гости су послужени врућом ракијом.

Живорад Настасијевић: Благовести — Фреска у Св. Успенекој цркви и Панчеву

1По бадн>ак Општине града Београда ишли су, у поворци, возни парк Београдске општине и Ватрогасна добровољна чета Београд I. Командант Бадњака био је артилеријски пуковник г. Димитрије Павловић. Маса грађана искупила се по тротоарима улица кроз које су пролазили бадшачари и поздрављали их радосно. Импозантна поворка бадњачара стигла је у Двор на Дедињу у 15 часова. Бадшачаре су дочекали Н>. В. Краљ Петар II, Н>. Кр. Вис. Кнез-Намесник, Кне-1 гиња Олга, Кнежевићи Александар и Никола и Принцеза Јелисавета, са члановима цивилне и војне куће. Њ. В. Краљ Петар II, посуо је бадњачаре житом. Бадшак је унесен у хол Двора и извршена прослава Бадње вечери по старим српским обичајима, као и сваке године. После тога је изведена, на сличан начин, прослава Бадњака у Белом Двору. Поворка бадњачара кренула је са Дедиња у варош булеваром Кнеза Александра Карађорђевића и прошла је кроз главне београдске улице, срдачно поздрављана од грађана. Поједане војне јединице и претставници разних установа одвајали су се кад су долазили до пута који води у њихове касарне или домове, а остали бадњачари су продужавали пут у потпуном поретку.

Прослава Бадњака у Општини

Поворка општинских бадњачара стигла је пред главну општинску зграду око 17 часова. Претоедник г. Јеврем Томић и госпођа Томић, потпретседник