Opštinske novine

Стр. 138

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

спада у надлежност других отсека (за лечење и санитарне установе и Јавне хигијене). 5 — Пренос болесника — повређгних — породиља — у случајевима хитне природе (несрећан случај — акутно оболење) или обичним (хронично оболење). 6 — Пренос болесника оболелих од заразних болести. Б — Указизања помоћи у болничко-амбулантним институцијама Општине града Београда. Указивање хитне — прве — помоћи на Хируршком одељењу директним станичним преносом на исто а потом даље лечење и праћење (привремено само амбулантних а по изградњи Централне општинске болнице и свих болничко-прихватних хируршких случајева). а) Указивање прве — хитне — помоћи на одговарајућем болничком одељењу директним преносом на исто (привремено на једино постојећим болничким одељењима унутрашњем и гинеколошко-акушерском); б) Сарадња са Рентгенолошким одељењем и болничком лабораторијом. Службена организација Отсека за хитну помоћ Чл. 22 Отсек за хитну помоћ обавља рад свога делокрута: А — На Станици за хитну помоћ организацијом: 1 — позивне службе; 2 — лекарске станичне службе; 3 — службе преноса болесника; 4 — превозне службе лекара. Б — На Хируршком одељењу организацијом: 1 — Службе преноса болесника на Хируршко одељење; 2 — службе Хируршког одељења у делокругу рада: а) болничког одељења; б) амбуланте болничког одељења и в) прихватне службе болничког одељења при амбуланти. В — На осталим болничким одељењима организацијом: 1 — службе преноса на одговарајуће одељење; 2 — службе одговарајућих одељења у делокругу рада њихових болничких и амбулантних одељења.

Чл. 23 Позивна — телефонска — служба је непрекидна, дневна и ноћна. Обављана је од телефонисте са прописаним дневним радом, ноћним дежурством и одмором. Служба располаже најмање једном директном линијом која се по потреби, а на предлог шефа, може и допунити, и споредном линијом централе Поликлинике односно болнице. Задатак је позивне службе у: пријелсу телефонских позива, избору случајева за ода 1 зивање са обавештавањем заинтересованих о пријему или одбијању позива издаванзу налога за указивање помоћи а према природи позива. Пријем позива врши се непрекидно дању и ноћу према прописима чл. 18 тач. 3 овога Правилника а одазивање по потреби према истим прописима и то за позиве: — У несрећним случајевима тренутно и у свако доба дана и ноћи.

По домозима грађана или службеника Општине града Београда: 1 — Ако је случај хитан, без обзира на имовно стање, тренутно и у свако доба дана и ноћи. 2 — Ако је случај хроничан, код службеника Општине града Београда, само за оне чији је позив примљен пре 10 часова. — Намењене ргонским лекарима, за грађане сиротног стања одговарајућег кварта ако је случај хроничан, за оне чији је позив примл>ен пре 10 часова. — Намгњене лскарима за издавање умрлица без обзира на имовно стање за позиве примљене до 19 часова. — За пренос болесника у свако доба дана и ноћи а редом према хитности и пријему позива. Избор позива има за циљ: а — Избор случајева у погледу потребе одазивања према природи самога оболења, његовој тежини и хитности; б — распоред случајева према надлежности, узимајући у обзир природу случајева и делокруг рада појединих служби а на основу чл. 18 тач/. 3 и чл. 23 ст. 5 овога Правилника. Издавање налога а по извршеном избору позива обавиће се сходно чл. 18 тач. 3 и чл. 23 став 5 и то: — У несрећним случајевима, одмах, упутом лекара Станице са његовим уређајем за хитну помоћ, и једне екипе са амбулантним колима као пратиоца лекара; — У позивима по домовима упутом лекара Станице са његовим уређајем за хитну помоћ. 1 — Одмах у хитним случајевима;