Opštinske novine

Страна 4

„ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ'

Број 33

Попис становништва у Београду

Одлуком претседника Општине града Београда I бр. 1574 од 13 маја 1<М1 год., а на основу § 96 закона о градским општииама и чл. 8 Правилника о попису и евиденцији становништва у Београду од 1 априла 1929 год.. одређен је попис становништва на подручју Општине града Београда. к.оја се има нзвршитн на дан 18 маја 1941 год. Пописне лнсте биће предате грађанству у суботу, 17 маја пре подне, ради попуне означених података. Старешине домаћннстава дужни су пописну листу нспунити до 8 часова у не-

Наредба власницима норушсних н оштећсних зграда Позивају се сви власннци порушених зграда да одмах раскрче све рушевине, а власници оштећених зграда да ове у најкраћем року оспособе за употребу како у погледу станова, тако н локала. Пријаве за рушење и опразку зграда подносити Граћевинском отсеку Техничке дирекције Градског поглаварства, Кнегиње Љубице улица, број 21 — приземље. За неизвршење ове наредбе одговорни рласницн нскусиће последице из § 162 Закона о Опттем управном поступку (прва новчана казна од 4.000.— дин. а прнтвор од 10 дана), а поред тога ће Општина приступити рушењу н рашчишћавању на трошак сопственика нмања. (Од Техничке дирекције Градског поглаварства у Београду VI бр. 678 од 13 маја 1941).

дел»у 18 маја када ће пописивачн отпочети сакупл>зње овнх листа. По чл. 2 Правилника сваки старешина домаћинства дужан је да у овом одређеном року листу испуни и каже потпуну истину на сва пнтања поставл>ена у лнсти. Ко би намерно нзбегао од пописа илн би при папису свесно неистину казао, или би хотимично спречавао да се попис на време сврши, казниће се по чл. 10 овог Правилника новчано од 50—1000 дннгра или затвором од 1 до 20 дана. (Из канцеларије Поглаварства града Београда 1 бр. 1574 од 13 маја 1941).

Даље оправке трамвајскнх лннија Пос.те пуштања у саобраћаЈ трамваЈских линија број 1 3, 6. 10, 12 и 13 органи Дирекције трамваја н осветл>ењз труде се да што пре оспособе н најдужу београдску пругу, број 2, која је највише оштећена. Ускоро ће бити завршене оправке н на делу трамвајске пруге број 1 од Споменика до Калемегдана, тако да ће ..јединица" прорадити на целој линији.

Наредба о безмесним данима Са овлашКењем Фелд Команде $99 НАРЕЂУЈЕМ: 1) Да се два дана иедељно, и то четвртак и петак, огласе за безмесне дане. У те дане заорањена је ма каква продаја живог или закланог свемег меса, сем живине и рибе. 2) Да би се ова наредба безусловно извршивала, забрањује се у среду и у четвртак клање стоке на кланици и у опште ма на коме дозвољеном месту у атару Општине београдске. Ова наредба ступа на снагу одмах по објављивању. Управник града Београда и Претседник Општине града Београда Драг. М. Јованоеи^ Срсски суд за Срез врачарскн почсо јс рад Срески суд за Срез врачарски у Београду уселио се је у стару зграду у улнии Краља Александра број 5 у нросторнје које су некада припадале и са данашњнм даном отпочео редован рад.

Кажњени спекуланти и беспосличари

Управа града Београда је казнила: са 30 дана затвора и принудним радом: 1) За несавесно спекуланство: Мацуру Ружу и Рађенови Ружу, млекарице из Бежаније, и Кусејић Луку, угоститеља из Београда. Издабање посло&них књижица

Комесар Министарства соцнјалне политике и народног здравља донео је 14 о. м. решење следеће садржине: „1) Да јавне берзе рада на подручју Немачког војног заповедника у Београду издају, замењују и обнављају пословне књнжице и легитимације радницима н намештеннцима, било да су за издавање пословних књижица и легитимација раније биле надлежне општинске власти, војне власти или органи државних саобраћајних установа или принудна удружења трговаца н занатлија. Контролне листове А од издатих легитимација и пословних књижша, јавне берзе рада ће достављати Средишњој управи за посредовање рада у Београду. 2) Јавне берзе рада дужне су вршнти проверу исправности легитимација и пословних књижица радника и намештеника, који долазе у пословни однос са јавним берзама рада. О утврђеним неисправностима већега значаја, јавне берзе рада ће извештавати Средишњу управу за посредовање рада. У случајевима утврђене неисправности, јавне берзе рада ће поступити по важећим прописима и неисправне пословне књижице и легитимације замењивати. 3) О извршењу овог решења стараће

Биоскопн „Касина" (13,30, 15,30 и 17,30 часова) Филм . Звезда Рна" са Ла Јаном. „Славија" (13,30 15,30 17,30 часова) Мајчина Љубав (МиИегПеђе) Гл. ул. Паул Хербигер, Кете Дорш. „Унион" (14.30 1630 часова) Мајчина Љубав (МиИегНебе) Главне ул. Паул Хербнгер, Кете Дорш. „Дрина" (13,30, 15,30 и 17,30) „Шерлок Холмс" (Херман Шпелман и Труде Марлен); додатак журнал и културни филм. „Новаковић" — прва сала (13,30, 15,30 и 17.30 часова): У царству љубави (Алберт Метершток и Густи Хубер) и журнал; друга сала (13,30, 15,30 и 17,30 часова): Компромитована невеста (Марија Андергаст и Виктор де Кова) и журнал. Авала: <13.50 15,30 17,30) „Бал у Опери" ВаП јп Орегп (Паул Хербигер, Ханс Мозер, Тео Линген) 2) Најновији журнал. Дсжурне апотеке Дежурство у апотекама почело је 3 о.м. и то са првом групом, према ранијем распореду. Дежурство почиње у суботу и траје до наредне суботе до 7,30 часова. Засада се обавља само дневно дежурство. Ове недеље су дежурне апотеке следеће групе: Илије Јевремовнћа, Кнеза Павла 91а; Лазара Димитријевића, Престолонаследника Петра 9; Викторовића, Престолонаследников трг 22; Миливоја Јевремовића, Васе Чарапића 19; Драгољуба Лазића, Краља Милана 64; Слободана Мајданца, Карађорђева 95; Спасоја ТаЈсића. Крал>а Александра 116; Ђорђа Пашића, Краљице Марије 61; Јована Живадиновића, Краља Александра 299.

се Средншња управа за посредовање рада. 4) Ово решење има бити објављено у „Општинским новннама" у Бесграду." Јавна берза рада у Београду отпочела је рад Јавна берза рада у Београду отпочела је са радом у својој згради у Штросмајеровој улицн бр. 9 приземље (близу Железничке станице). Сви незапослени радници(це) и намештеници(це) позивају се да се пријаве овој Јавној берзи рада за запослење, где ће се извршити регистрација свих врста незапослених радннка. Исто тако позивају се и сви послодавци, индустријска, занатска и трговачка предузећа као и све јавне и самоуправне установе да се за потребну радну снагу обраћају овој Јавној берзи рада, која ће имати на расположењу све врсте мануелних и кнтелектуалних радника. Радно време је сваког радног дана од 8 до 12 пре подне и од 2 до 5 после подне. (Из канцеларије Јавне берзе рада у Београду). Рад градске полнклинике за кожне н венеричне болести Дирекција за социјално и здравствено старање на чијем челу стојн г. др. Рамзин, предузела је широку акцију да оспособи за рад све здравствене установе. До сада већ велики број поликлнника, амбуланти и диспансера активно лечи публику. Од јуче и Г ралска подиклиника за кожне и венеричне бог.ести, Ђорђа Вашингтона улица број 17 (бивша Видинска) отпочела је да врши бесплатне прегледе и лечење. Пријем публике сваког дана непрекидно од 8—18 часова. Почетак рада Државне средње техничке школе Ставља се до знања ученнцима Државне средње техннчке школе у Београду да ће рад са IV годинама почети у понедељак 19 маја о.г., у 8 часова по немачком времену. Рад са осталим годинама I, II и 111 почеће када се ослободи главна зграда, што ће се објавити накнадно. Стободни пролаз за ученике је из улице Маршала Пилсудског, поред зграде Лабораторијума Завода за унапрећење индустрије и занаства. Продужеље рада у Музичкој академији и Средњој музичкој школи По одобрењу надлежних власти Државна музичка академија са Средњом музичком школом наставила је свој редовни рад 12 ов. м. Сеоба Универзитетске гинеколошко акушерске клннике У ниверзитетска гинеколошко-акушерска клиника, чнји је управник лрофесор г. др. Свет. Барјактаревић, пресељена је у нову зграду Дечије клинике (Пастерова и Тиршова улица — више Славије). Амбулантни преглед болесних и трудних жена сваког дана од 8 до 12 часова.

2) За коцку и беспосличење: Томик Драгомира, музиканта; Тодорови* Тому, пил»ара; Гибичар Фрању, столарског помокника; Јелић Станимира, трговачког помоћника; Илић Петра, служигел»а Официрске задруге; ЈелиК Јовицу, војно-чиновничког приправника; Половић Косту, чиновника Официрске задруге; Рашков Тому, молера и ВељковиК Илију, трговачког помоћника. Три кухиње за исхрану сиротиње Обавештава се грађанство, да је Отсек за исхрану сиротнње отворио три кухнње и то: У Мтадонагоричанској улнцн, броЈ' 7, на пијаци „Душановац' и на „Пиониру'". На ову исхрану имају право све жене са децом чији се мужеви ннсу вратили; жене удове са децом без икаквих средстава за живот, старија лица неспособна за привређивање, као и породице којима јс све погорело и порушено. Сва обавештења дају се у Отсеку за исхрану сиротиње и јавне кухиње, у Дечанској улици број 8, II спрат. Отсек је у сталној везн са Црвеним крстом, у сваком времену предузеће евиденцију свих лица која се исхрањују у кухињама Црвеног крста. Свако лице које се обрати за исхрану дужно је понети собом легитимацију, односно радничку књижицу н полициску пријаву. Проверу ће вршити службеници Отсека. Саопштен>а Београдске ннжнњерске коморе Из Београдске инжењерске коморе умољени смо да објавимо следеће: 1. — Познвају се породице заробљених чланова Коморе да доставе ближе податке о заробљеним члановима секретаријату Коморе, Јована Ристића 12/11, ради тражења њиховог ослобођења. 2. — Позивају се чланови који желе да наставе рад својих предузећа да поднесу Коморн пријаву која се добија у секретаријату Коморе. 3. _ Моле се пројектанти да_ дођу у Комору у четвртак, 15 маја, у 17 часова, ради важног саопштења. 4. — Извештавају се члановн и заменици Одбора коморе да се седнице одбора одржавају редовно понедељником у 17 часова у просторијама Коморе. 5 _ Позивају се породице заробљених чланова да известе секретаријат Коморе о њиховим недовршеним пословима, како би Комора могла одреднти заменике ради довршавања тих послова. Из Друштва Црвеног крста Обласни одбор Друштва црвеног крста (Симина улица, број 21) моли ниже наведена лица или њихове рођаке-познанике да се јаве ради добијања обавештења: Миле Ивановић. техн.; Милан Васић, багерска секција; Иванка Танасијевић, Зорка Арсић, Владимир В. Бањцар, Богољуб Јанковнћ (зет Миле), Ђорђе Јунговић, јувелир, Мазур Лзаковски, ЈБубица Мишић од Станимира, Јелена Павловић од Будимира, Светозар Рајковић од Врачевића, Коста Антонијевић, апотекар, Александар Вучковић, Давид Меворах, Балканска ул., А. В. Илић, чиновник Главне контроле.

Предлог за реорганизацију у Уирави државних монопола Управи државних монопола упућен је Један згодан предлог који се тиче даљег пословања ове важне установе. Предложено је да Монопол не обнови уговоре са велнкозакупцима, јер су прилике рада сасвим друкчије него пре рата. Територија Србије није толнко велика да би стари апарат Управе државних монопола могао да опстане у старој формацији. Велики број чиновника са окупиране територије остао је без запослења. Да бн се избегло њихово отпуштање. Управа државних монопола могла би да се опрости са посредницима великопродавцима и да их, као непотребне за садашњу снтуацију, замени својим усгановама. Према добијеном предлогу Монопол би у сваком среском месту отворио своја монополска стоваришта, у којима би пословалн чиновници са окупираних тернторија. Том практичном реорганизацијом постигла би се два важна циља. Прво, да се обезбеди егзиСтенција чиновннка. који су нначе осуђени на пропаст са својнм породицама, и друго да се огромна провнзија посредника-великопродаваца утеРа у државну благајну. Продавце дувана у листу треба доставити Управи монопола Несавесни људи користили су извесне моменте за време рата и дочепали се веће количине непрерађеног дувана и цигарета. Они сад користе тренутну несташицу и продају ту робу по баснословно високим ценама. Управа државних монопола сматра да је дужност сваког родољуба н савесног грађанина да пријави сваког човека код кога примети дуван или цигарете. Уз лепу награду, која се исплаћује одмах, пријаве основане на истини, примају се у Кријумчарском отсеку Управе државних монопола, Кнез Михаилова улица број 40/11. Сваки достављач остаје потпуно аноннман. Проказивање продаваца непрерађеног дувана претставља и хуман посао. Пушење дувана у листу, који још није прерађен н ферментисан, врло је шкодљиво, по здравље. Такав дуван садржн у себи трагове од дуванског мољца, шкодљнве састојке, разне нездраве дуванске екстракте. Све то утиче на плућа и усне органе. Пушач добија пликове и температуру. И тровање није искључено. Не дозвољавајте, да несавеснн људн штете народу и државн! Пријем код комесара за народну привреду Комесар Миннстарства за нзродну прнвреду (бивше Министарство трговнне н нндустрије, шума и руда н пољопривреде) прнмаће публику понедељником, средом и петком од 11 до 13 часова. Пријем публике из унутрашњости вршнће се свакодневно од 12 до 13 часова. Пријаве за пријем треба учинити код шефа Кабинета најдаље до 12 часова нстога дана. Пријем публике код комесара Министарства исхране Комесар Мннистарства исхране г. Јеремија Протић и његов заменик г. Будислав Цвијановић примаће публнку сваког дана од 11,30 до 13 часова. Канцеларије Комесаријата Миннстарства исхране налазе се у зградн бившег хотела „Ексцелциор", Краља Фердинанда, број 5. Прнјсм код помоћника комесара Мннистарства социјалне политике Помоћник г. комесара Министарства социјалне политике и народног здравља, инж. Петровић Дарко, прима странке само понедељннком. средом н петком од 11 до 12 часова. Од 10 до 10,30 часова означених дана. странка има попунити у Кабинету г. помоћника комесара пријаву, у којој ће тачно означити сврху доласка.

1 Ј ;1

'<*

ТЈ

П РОГРАМ

(Р. К. — 5ЕКОЕК ВЕ1.СКАО) (Таласна дужина 437Ј метра) Прогром за четвртаИ, 15 ма/а: 10.00: Реч дана. Немачке вести, затим вести на српском језнку. 14.00—14.25: Немачке вести, затим вести на српском језику. 1425—16.00: Свира мали српскн рздио оркестар, између тога, у: 15.00—15.10: Прелнставамо програм. 16.00: Извештај Врховне команде с лаганим понављањем. 18.00—18.30: Час немачког народа. 18.30—18.45: Белканто. 18.45—19.00: Из савременнх догађаја (на српском језику). 19.00—19.45: Из наше мале рнзннце. 19.45—20.00: Из савремених догађаја. 20.00—20.25: Немачке вести, затим вести на српском језику. 20.25—22.00: Свира велики српскн радиооркестар. 22.00: Немачке вести, затим вестн на српском језику.