Opštinske novine

Број 48

„ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ"

Страна 3

Чр&сла&а Сиаи&џана

[БЕОГРАДСКА НРОНИКА1 Ноба наредба о отбарању и затварању кафана н радња са животним намирницама

Своју славу Снасовдан прославнла је Београдска општнна ове годнне скромно. Сечење колача обављено је у свечаној салн Градског поглаварства. Поред чи1швништва и службеника општинских присуствовао је и велики број београдских грађана. Колач су пресекли митрополит г. Јоснф, прота г МиливоЈе Петроби !» и ђакон г. Угљеша Јелић, као и претседни.ч градског Поглаварства г. Драг. Јовановић, са потпретседником г. И. Милићевићем, чиновником Поглаварства г. М. Ковановићем и радннком Техничке дирекције г. Ј. Теновићем. На честитку митрополита г Јосифа одговорио је претседннк г. Јовановић следећим говором: — Високо преосвећени господине Митрополите, Г осподо, Спасовдан, крсна слава гордог града Београда, данас у овим тешким временима упућује нас на размишљања о свему ономе што је тако тесно везано с нашом народном душом, с нашим традицијама. с нама н нашим народним настојањима и стремљењима. Српски народ, који је вековима расистички одгајан, са својом сјајном хиљадугодншњом историјом, одувек је васпитан да гледа право истини у очи. С том својом расном особином, он и његов Београд с правом се смеју на данашњи дан своје славе упитати, зашто су они, који су дужни били да нам увек истину говоре, лагали? Зар је то била захвалност њихова народу за све оно што је њима народ дао и пружно? Не, то је била ненародна работа, то је био посао пун неистина, подметања, огавног ' политизирања и демагогнсања, свега онога што није својствено Србину и српском народу . И благодарећи томе и таквом ненародном раду, српски народ и Београђанн нашли су се у оном положају кога они по својим својствима не заслужују. Верујући увек у хришћанско начело да истина мора лаж победити, да светлост мора над мраком царовати, да се рад награђује а лењост умртвљује, мн и данас на дан славе нашег главног града остајемо у том уверењу. Одрекнимо се свега онога што је било ненародно, несоцијално и нама туђе. Прионимо сви заједно на посао с новим правим схватањима права и дужности и тиме ћемо дати најлепше обележје данашњој слави. Као домаћин славе, ја вас молим да, примајући моју захвалност на честиткама, примите и моју поруку да сви заједо и ви, нашн драги гостн и ви, моји сарадници на тешком послу обнове Београда, настојте свим својим силама да радом сваки у свом делокругу пружите пун доказ да смо ми народ рада, поштен, вредан и способан, да у заједници с осталим народима, а у првом реду са народом Великог Немачког Рајха крочимо путем препорода и обнове, пут Нове Европе, и тиме вратимо себи стару славу и величину.

- -——' БЕОГРДД Биоскопн „Касина" Ва1 рагб (Илза Вернер, Паул Хартман). Уранија (13.30, 15.30, 17.30) Жена као тш (Бригита Хорнеј, Шарлота Суза). Славија: (13,30, 15,30 и 17,30): МелодиЈа ноћи (Бенамино Ђиљи и Кристен Хајберг). Унион: (14,30, 16,30): Мелодија ноћи (Бењамино Ђиљи, Кристен Хајберг). Дрина у 1.30, 3.30 и 5.30 у царству љубави Оскар Сима. Додатак: Журнал и Авијација Немачке. „Сити" (13.30, 15.30, 17.30). Беч — град љубави (Па\л Хербигер, Марта Харел и Ханс Мозер). Додатак: најновији журнал. Авала (13.30, 15.30 и 17.30) Танго Нотурво (Тап^о Мо1игпо) Поча Негри, Албрехт Шенхалс. Балкан (13,30, 15.30 и 17,30 час.): 1) „Карневал на Рајни" (Кагпеуа1 аш Кћет) Три луда дана. 2) Универзум — журнал. 3) Немачка оружница. „Кех" (13.30, 15.30 и 17.30 час. 1) Марика (Франциска Гал, Ханс Мозер, Тео Линген); 2) Најновнји журнал. (+ТШШШШ2Ћ Дежурство почиње у суботу и траје до наредне суботе до 7.30 часова. Дежурство се обавља и дању и ноћу. Ове недеље дежурне су апотеке IV групе: Ђајић Голубица (Краља Петра 75, телефов 20-391); Јовчић Василије (Краља Милана 9, тел. 21-528); Мандил Давид (комесар) Поенкареова 36, тел. 24-377); Николића поч Илије (Хартвигова 2, тел 20-073); Сабовљевић Василије (Гробљанска 2, тел. 42-143); Секулић Ђорђе (Жоржа Клемансоа 50, тел 23-539); Смодлака Божидар (Престолонаследника Петра ул. 35, тел. 40-969); Стојић Радомнр (Сарајевска 84, тел. 20-213); Тодоровић Блажа (Војводе Степе 43. тел. 42-389); Турман Алберт (Милорада Драшковића 4, тел. 21-617); Ћирковић Бранислав (Краља Александра 149, тел. 40-065).

у Ђтраџ#. У то име ја вам честитам славу са народним: „Срећна вам слава!" После говора претседника г. Јовановића гости су послужени житом; затим ј°. претседннк при.мао чесгитања од грађана. У име надбискупа београдског г. др. Ујичића честитао је конзултор г. Стјепан Најман, у име Старокатоличке цркве г. др. Нико Калођера и у име митрополита г. Анастасија н Руске цркве протојереј г. Владислав Нехљудов. Гости су остали у разговору око пола часа, после чега су се разишли.

Управа града Београда казнила је: I Због несавесне спекулације: 1) Са 30 дана затвора и принудним радом: Јакшића Рељу, дреера, са станом на Обилићевом Венцу бр. 12; Тејића Јована, машинског бравара, са станом у Пашићевој ул. бр. 8; Митровића Ђорђа, радника, са станом у улици Жљебској бр. 3; Ајвазовића Душана, дрварског трговца из Београда; КрсмановиКа Јефту, бакали^а, у Сарајевској ул. бр. 3; Дамјанови^а Слободана, бакалина, са радњом у Босанској ул. бр. 22; Раденковића Радомира, млекара, из Великог Мокрог Луга; Цита Ребула, млекара, Радничка ул. бр. 52; Зерића Светислава, трговца, са радњом у улици Војводе Степе бр. 9 и Раденковића Драгишу, земљорадника срез Орашац. 2) Са по 2 дана затвора и принудним радом и по 200 динара новчане казне: Спасићз Лабру, пиљара, ул. Милована Миловановића бр. 5; Лукића Слободана, трговца, ул. Босанска бр. 60 и Сазовића Момира, пиљара, ул. Немањина бр. 5. II Због беспосличења и скитње: 1) Са 30 дана затвора, принудним радом Поводом наредбе о регистровању заробљеника Комесаријат за унутрашње послове саопштава: Командни штаб Војног заповедника у Србији дао је следеће тумачење наредбе о регистровању заробљеника: „У погледу наведене Уредбе објављене у Листу уредаба бр. 6 Војног заповедника од 22 V 1941 год. настале су сумње. које се разјашњавају како следи: а) сходно § 1 сматрају се само они Срби и Словенци као ратни заробљеницн с обавезом на пријаву, који су пре или током овог рата добили позив за овај рат или су у овом рату зршили војничку службу; б) сходно § 5 не треба предавати ону војну одећу коју су воЈна лица набавила на сопствени трошак и која је према томе била приватна својина дотичног војног лица."

Комесар »Југораса» г. др. Ђ. 1Кшнћ Решењем Управе града Београда постављен је за комесара „Југораса" г. др. Ђорђе Пешнћ, бивши претседник „Југораса". Обавештавају се све организације „Југораса" да се ио свима питањима обраћају на комесара г. др. Пешића. Уједно се позивају све управе секција и Месни одбор из Београда да на дан 31 маја дођу код комесара г. др. Пешића. Све подружннце на територији окупираној од стране немачких војних власти имају у року од 15 дана доставити комесару све материјалне обавезе према „Југорасу".

Наплаћивање таксе за лекарска уверења У вези с расписом Министарства финансија бр. 21885/111 од 9 о.м. да се све таксе по предметима подложним таксама имају плаћати у готовом новцу, Лекарска комора, сходно објашњењу Министарства социјалне политике и народног здравља СБр. 504 од 22 маја о.г. обавештава овим заинтересоване лекаре о потреби да одмах уведу Привремени дневник наплаћене таксе за издата лекарска уверења, а затим наплаћени новац за та уверења да предају надлежној Пореској управи крајем сваког месеца. Такав прнвремени дневник наплаћене таксе треба претходно оверити у надлежној Пореској управи. Издавалац увсрења на издатом лекарском уверењу назначиће следеће: да је такса у динара наплаћена у готовом новцу и заведена у привремени дневник наплаћене таксе на страни бр ред. број за годину (Из канцеларије Лекарске коморе у Београду).

БоГослужењс у цркви Ружици и капели Св. ПсШкс На млади петак, 30 маја, обавиће се водоосвећење у 6.30 часова, у продужењу јутрења и службе Божје. Недељом и празником служи се јутрење у 7 часова, у продужењу службе Божјс. Сваке недеље за време службе пева познати изврстан хор младића „Земунски октет" под управом г. Саве Вујкова. Капела и црква отворене су сваког дана, а приступ слободан са Малог Калемегдана, као и раније.

С обзиром да је време за кретање продужено до 21 часа, почевши од 30 о.м., то на основу одобрења Команданта Београда наређујем: 1. — Да све кафанске и угоститељске радње имају бити отворене, почевши од

и прогонством: Загорицу Асима, текстилног радника из Брчког; Туфиловића Александра, посластичара из Скопља; Арачића Јосипа, пекарског помоћника, из Сплита; Славнића Милана, бравара, са станом у Босанској ул. бр. 50, без прогонства и Николића Станка, браварског радника из Београда, без прогонства. 2) Са 10 дана затвора и принудним радом: Липовачу Мехмеда из Биха^а; Нумановића Нумана из Маглаја и Поповића Миодрага из села Вранића. 3) Са 5 дана затвора и принудним радом: Марковића Љубомира, без занимања из Београда; Станојевића Стојана, без занимања из Шапца; Васића Драгољуба, без занимања из Параћина и Марковића Пају, радника из Амерића, срез Дервента, са прогонством. 4) Сем тога кажњени су Камбели Хасан, Кузмановић Добросав и Митровић Илија.

Одлуком претседника Београдске општине VII Бр. 21260/41 са којом су се сагласнле немачке власти и г.г комесари надлежних министарстава, повећане су цене трамвајских карата на свима линијама, и то за карте од 0,50 на 1 динар и од 1 на 1,50 динара. Јутарња повластица важи. до 8 часова

Београђанн

— Пазите на саобраћајне прописе јер се за прекршај саобраћајних пропнса плаћа на лицу места казна од 10 дннара. У случају противстављања власти казна се може повисити од 52 до 550 динара или 1—15 дана затвора. — Ако хоћете да узмете или дате у најам стан или локал учините то преко Команде места (Ог15когшпапс1ап1иг) одељење за станове. Забрањено је давање сличннх огласа по листовима. — Штедите воду, јер се приближавамо максималној границн капацитета београдског водовода, иако нису настале велике жеге. — Приликом рашчишћавања порушених или делимично оштећених зграда чувајте грађевински материјал као цигле, цреп, греде, врата, прозоре, итд., јер је то материјал који је и пре рата био скупоцен а сада још и више. — Преношење хлеба из Земуна за Београд забрањено је. — Неексплодиране бомбе пријавите секретаријату Техничке дирекцнје Општине града Београда, Кнегиње Љубице 21/1

Нпредба о закупу станова Моје наређење „да се закупци станова који су у немогућности да уредно плаћају закупнину не могу и не смеју узнемиравати од власника зграда" у пракси је од стране извесних закупаца погрешно тумачено тако да се закупнина не мора уопште плаћати, док се питање закупних односа коначно не реши од надлежних установа. Да би се избегле последице ових погрешних тумачења, допуњујем предње наређење објашњењем: Наређење се нма тако разумети да се оно односило на оне закупце који су тренутно били у немогућности да одговоре својим обавезама. Сви су закупцн станова и локала и даље потпуно у обавези пре.ма власницима и закупнине се морају плаћати уколико се користе закупљени локали и станови. Ово се нарочито односи на оне закупце локала и станова који су у протеклом времену привређнвали или примали своје принадлежности: плате, наднице и сл. Питање закупних односа у проучавању је и док се оно не уреди надлежним путем све уговорне обавезе остају у потпуности на снази. Комесар Министарства унутрашњих послова, Милан Аћнмовић, с. р.

Кунатнло Окружног уреда за оснгураше радника прорадило Купатило Окружног уреда за осигурање радника почело је рад. Отворено је сваког дана од 5 до 19 часова. Цена купања за публику је: када 8.50 динара и душ 5 динара. За чланове уреда: када 7.50 дннара и душ 4 динара.

30 о.м., од 6 часова ујутру до 20 часова. Оне које имају специјално одобрење за рад са немачком војском, могу бити отворене до 24 часа; 2. — Радње са животним намирницама, као што су пекарнице, месарнице, пиљарннце н сличне, могу бити отворене у радне дане од 5 часова ујутру до 13 часова и по подне од 15 часова до 20 часова, а недељом н празником само пре подне од 5 до 12 часова. Према овоме, моје наређење I Бр. 350 од 21 маја 1941 године, уколико се односи на горе поменуте радње, овим се мења и исправља. Управник града Београда, Драг. Љ. Јовановић, с. р Од данас је грађанима дозвољено кретање од 4 ујутру до 9 увече Према одобрењу Команданта Београда одобрено је кретање грађанства од 4 часа ујутру, место 5 часова, и увече до 21 часа, место 20 часова. Ово одобрење важи почевши од 30 о. м. (Из Кабинета Управника града Београда — на дан 29 маја 1941 године). (Агенција Рудник)

сваког дана, сем недеље и празника (први и други дан Божића, Ускрса и Духова, Велнки Петак, БогоЈављење и Спасовдан изузимају се). Карте за релацију од 2 динара продаваће се по 1,50 динар, а карте за релацију од 1,50 динара по 1 динар. Лични ратни инвалиди, који као такви имају легитимације, плаћају вожњу по сниженој цени, и то за релације које се плаћају по 2 и 1,50 динара само 1 динар. Ђачке карте, предвиђене Правилником о трамвајским и аутобуским картама издаваће се само ђацима оних школа које су отпочеле рад. За ручни пртљаг, који не сме бити већи од 60x90x30 см., плаћа се по 1,50 динара од комада. Ове измене Правилника о трамвајским и аутобуским картама ступају на снагу на дан 1 јуна 1941 године. Из Дирехције трамваја и осветљења VII Бр. 23199 од 29 маја т.г. Ред вожње аутобуса Постоје три линије: Београд — Младеновац — Топола Крагујевац: аутобус полази у 6.30 у јутро од кафане „Топола" Краља Александра улица. Београд — Смедерево: аутобус полази у 7.30 у јутро од кафане „Топола", Крал_а Александра улица. Из Смедерева аутобус полази у 12 часова. Аутобус саобраћа само ако има бар 6 путника, и цена је 100 динара. Уколико је мање путника цена је већа. Београд — Лазаревац: аутобус полази сд кафане „Триглав" у 5 по подне и стиже у Лазаревац у 7.45. Из Лазаревца аутобус креће у 6 ујутро и стиже у Београд у 8.30. Цена вожње је 45 динара.

V РПДИО ТупРОГРД^. РАДИО СТАНИЦА БЕОГРАД (Таласна дужина 437,3 метра) Програм за петак 30 ма/а: 8.00—10.00: Лака јутарња музика — „Уз ведре мелодије радн се брзо и лако. 10.00: Реч дана, немачке вестн, затим вести на српском језнку. 13.00—14.00: Подневна музика. 14.00: Немачке вести, затнм вести на српском језнку. 14.25—15.00: Концерт филмских звезда. 15.00—15.10: Прелиставамо програм. 15.10—16.00: Музика за игру. 16.00: Извештај Врховне команде с лаганим понављлњем. 16.20—18.00: „Музичкн понтонирцн' са солистима. 18.00—18.30: Час Немаца нз Србнје. 18.30—18.45: Српске народне нгре свнра на хармоннцн Мнта Божиновнћ. 18.45—19.00: Из српских савремених догађаја. 19.00—19.45: Маршеви и војничке песме. 19 45 —20.00: Из немачких савремених догађаја. 20.25—21.15: „Самоубица" од Аверченка I! „Тражи се један књнговсђа" од Шнајдера (нзводе чланови Уметничког позорншта). 21.15—22.00: Добро вече, лаку ноћ. 22.00: Немачке вести, затим вести на срп ском језику.

Несавесна спекулација строго се кажњава Затвор, прннудан рад и прогонство за беспосличаре и скитнице

Новецене трамвајских карата