Osnovi fiziologije

Изодинамија. 170 РАЗМЕНЕ ЕНЕРГИЈЕ

замењивала калоријом без обзира на њено порекло. У следећем

прегледу видимо које су количине изодинамне а које изогликозне ·

са 100 гр. масти.

изодинамне ко- изогликозне ко- |

личине_ личине |

Ма ле па ван ЕНИ ~ 100 |- 100 | сурова о ан ров + | 146

| ба а јО Ва ти а не 25 | 153 беланчевине . . ..-. 235 201 | пликова ни а ан 255 101 |

У прилог изогликозне теорије коју је саградио Сћапцуеац, говори, поред чињеница добивених међусобним замењивањем разних састојака хране, и општа распрострањеност гликозе у организму у вези са гликогенском функцијом. Знамо да је гликоза редован састојак крвни, да организам одржава своју глицемију и онда када храна не доноси угљених хидрата. Као што ћемо доцније видети, организам регулише своју глицемију важ-

„ном гликогенском функцијом јетре и мишића, а гликоген, тело

које се тренутно може у организму претворити у гликозу, распрострањен је у целоме животињскоме царству, нарочито у јетри и мишићима. Е

Све то говори у прилог горње хипотезе, да гликоза одиграва важне, повлашћене- улоге у организму, у томе смислу што би мишићно влакно употребљавало за производњу рада само гликозу, те, у томе погледу бар, гликозу би други састојци хране могли заменити само у колико су подобни претворити се у то тело.

Гликоза нема само у произвођењу мишићнога рада изузетну вредност, већ и у одржавању организма у одмору. КиБпег је нашао да су у томе последњему погледу еквивалентне следеће количине калорија према своме пореклу:

100 кал. гликозе

106 „ угљених хидрата 115 масти

134, беланчевина.

Као што ћемо видети у следећој глави, у извесним погодбама, замењивање састојака хране може се вршити и изодинамно:

парним

пи ајава со БАД Мфићиирнајек а