Osnovi fiziologije
Изодинамија. 170 РАЗМЕНЕ ЕНЕРГИЈЕ
замењивала калоријом без обзира на њено порекло. У следећем
прегледу видимо које су количине изодинамне а које изогликозне ·
са 100 гр. масти.
изодинамне ко- изогликозне ко- |
личине_ личине |
Ма ле па ван ЕНИ ~ 100 |- 100 | сурова о ан ров + | 146
| ба а јО Ва ти а не 25 | 153 беланчевине . . ..-. 235 201 | пликова ни а ан 255 101 |
У прилог изогликозне теорије коју је саградио Сћапцуеац, говори, поред чињеница добивених међусобним замењивањем разних састојака хране, и општа распрострањеност гликозе у организму у вези са гликогенском функцијом. Знамо да је гликоза редован састојак крвни, да организам одржава своју глицемију и онда када храна не доноси угљених хидрата. Као што ћемо доцније видети, организам регулише своју глицемију важ-
„ном гликогенском функцијом јетре и мишића, а гликоген, тело
које се тренутно може у организму претворити у гликозу, распрострањен је у целоме животињскоме царству, нарочито у јетри и мишићима. Е
Све то говори у прилог горње хипотезе, да гликоза одиграва важне, повлашћене- улоге у организму, у томе смислу што би мишићно влакно употребљавало за производњу рада само гликозу, те, у томе погледу бар, гликозу би други састојци хране могли заменити само у колико су подобни претворити се у то тело.
Гликоза нема само у произвођењу мишићнога рада изузетну вредност, већ и у одржавању организма у одмору. КиБпег је нашао да су у томе последњему погледу еквивалентне следеће количине калорија према своме пореклу:
100 кал. гликозе
106 „ угљених хидрата 115 масти
134, беланчевина.
Као што ћемо видети у следећој глави, у извесним погодбама, замењивање састојака хране може се вршити и изодинамно:
парним
пи ајава со БАД Мфићиирнајек а