Otadžbina

ОИАСНА ПРОСИДБА.

93

«Чл. 168. Сваки грађанин и свако непокретно добро мора припадати некој општини, и сносити терете општинске, среске и жупанијске". «Чл. 169. Никакав жупанијски ни срески прирез не може се установити без одобрења жупанијске скупштине, а никакав општински прирез без одобрења општинског збора. — Жупанија, срез и општина не могу се ни задужити док то не одобри жупанијска скупштина или општински збор. — Закон ће одредити у којим случајевима ће бити потребно за те прирезе и за то задуживање одобрење законодавне или друге које државне вдасти". «Чл. 170. Жупаније, срезови и општине могу, као и поједина лица, имати својег имања". «Чл. 171. Делокруг и уређење самоуправних жупанијских, среских и општинских власти уредиће се нарочитим законима». После овога, састанак језавршену 2 часапосле подне. (Наставиће се)

ОПАСНА ПРОСИДБА од ЕЈЕРНОТЈЕРНБ БЈЕРЕЗОНД 1

Од како је Аслауга приспела за удају, на Хусабију не беше више мира. Најлепши момци у парохији тукли су се сад тамо и дању и ноћу. Најгоре је било оних

1 Бјерзон је први приповедач норвешки; пише роиане, припоиетке, новеле итд. Ма да непрекидно стоји под утедајем Француске и немачке књижевпости, ив је ипак остао у свима својим радовима, који су јако обојени надионадном бојом, посве оригиналан; баш та оригиналност и учинила је, да га Немци и Французи радо преводе. Новелета, коју доносимо, по нашем мишљењу, дубоко је нсихолошки »анишљена и брижљиво израђена, и ако на начин за нашу каижевност са свим стран. Превели смо је с немачкога , а на немачки превео ју је са норвешкога оригинала X. Денхарт. |К1ете Еггаћ1ипдеп уоп Вјогпв1јегпе Вјбгпзоп. Аиз (1ет Когте-е^зсћеп уоп Н. ОепћапИ. В,ес1ат '8 Цтуегва1-В1ћИо1ћек. Вап(3 1867. Ее1р21§). Преводилац.