Podgorac

18

Соколске планине - Соко град 2002

ТАЈла ог

сСТодгорац,

"Моба 2002" организована је под покровитељством _ манастира — Свети Никола и његовог преосвештенства

архиепископа Шабачко - ваљевске епархије господина Лаврентија.

Тридесетак девојака и младића, студената и средњошколаца из дијаспоре и наше земље, од 7. јула до 5. августа 2002. год. боравили су у манастиру Соко, уз храну и смештај у ексклузивном манастирском конаку "Владика Николај".

Млади су пуних месец дана интезивно радили на археолошком ископавању средњовековне турске војне фортификације (тврђаве) Соко, по највећим врућинама, не зазирући од змија отровница, чије је легло управо на стењацима доминатне коте 550 м.

Мистерије и тајанства вековима скривани у габаритима и културним слојевима, зарушеног Соко града, односно "Невесте султанове", како су га називали Турци, почели су да израњају на светло дана, да капају разоткровењем значајног археолошког материјала, открићем веродостојне основе главне капије, турског конака, система турског водовода.

Уз стручно руковођење професора Миливоја Васиљевића из Шапца и Живана Ј. Грујичића, кустоса Завичајног музеја у

55

Тога аи.

Осечини, реконструисано је седамдесет метара калдрме, од главне капије утврђења до прве степенице ка крсту. Рекогносцирањем осечинских истраживача, који су први истраживали Соко град током осамдесетих година и сачинили __ведуту пресека његовог садашњег изгледа, омогућено је и ово архе-

олошко ископавање. Отворена је сонда дуж источног палисада коју су обрађивали момци и девојке из Сомбора и која је, такође, изнела на површину значајан археолошки материјал.

За идућу "Мобу 2003" предвиђен је наставак започетих истраживања у сондама, турским конацима и цитатеделе, највишег дела утврђења, где се налази демир капи-

17. август 2002.

202 бУЈТАЛОВЕ"

ја, цистерана, барутана, оружарница и бројни тајни пролази.

"Моба 2002" затворена је у недељу 5. августа у присуству бројних званица: археолога Др Гордане Томовић и Др Марка Поповић, новинара и представника кул-

турног живота. После свечаног ручка за |

учеснике "Мобе 2002" и госте, свечани говор одржао је владика Лаврентије и Др Марко Поповић, док је Др Гордана Томовић изложила историјат Југоисточне Србије. Владика Лаврентије и координатор "Мобе 2002", Коста Павловић, најзаслужнијима _ су доделили плакете и признања, појединачно и групно. Појединачно признање добили су професор Миливоје Васиљевић из Шапца и Живан Ј. Грујичић, кустос Завичајног музеја у Осечини, као и Др Марко Поповић, реализатор пројекта ископавања Соко града. Колективна признања добили су момци и девојке из Сомбора, Београда, Белорусије и Русије.

Јелица Матијевић из Сомбора, ученик четврте године гимназије, каже о "Моби" "Било је прелепо дружити се, ископавати Соко град. Сваке године ћу долазити на "Мобу", док се не заврши истраживање Соко града".

Живан Ј. ГРУЈИЧИЋ, истраживач

КУПИНОВО | ВИНО

"Весна - боје"

ЗА ЛЕПШИ ИЗГЛЕД

За савремени свет није никакав новост и реткост да жене буду успешне и да држе корак у свету бизниса са мушкарцима. У нашој вароши то баш није случај. Чини се да је Весна Милисављевић

У случају да сте љубитељи вина и борци за добро здравље предлажемо вам да се бавите призводњом вина од јагодастог воћа. Воћно вино можемо припремити у кућном

а 1 подрумарству, у адекватним посудама, са

вођењем строге хигијене и уз одређено знање.

Воћно вино можемо добити алкохолном .

ферментацијом воћног сока или воћног кљука (измуљаног воћа). Да би се од појединих

једна од ретких жена која је препознатљи- | воћних врста добило добро вино, од великог ва по томе, али пре свега по - бојама и | је значаја количина шећера и колико кисели-

лаковима.

Послом набавке и продаје боја и лакова г

свих врста препознатљивих произвођача, бави се од 1977. године. Поред продаје бави се и услугама кречења и фарбања. Тренутно "Весна - боје" ради велики посао за СО-е. Од шест понуда они су дали најповољније услове за кречење и фар-

бање објеката СО-е и корисника буџета на |

2.100 ме. Има двоје стално запослених.

-Трудим се да цене услуга кречења не !

буду високе и неприхварљиве за моје

муштерије. Ово је време када се тешко | послује. Мало је посла, зараде нису ни!

близу оних од пре годину-две. Ипак, некако

усклађујемо цене, покривамо трошкове иј| сналазимо се у оваквим економским и: - каже Весна |

социјалним условима, Милисављевић

" 1 Ко хоће да ради, још увек има посла. | Може се од поштеног рада и зарадити, |

истиче, власник радње "Весна - боје", код

које, без претеривања, увек можете наћи | оно што многима недостаје - услугу на!

нивоу, добро расположење, лепу реч и осмех.

на садржи поједино воће.

Од количине шећера зависи количина алкохола коју ће вино имати, док је садржај киселина значајан за формирање укуса. Вина

1 са више алкохола и шећера лакше се чувају.

Велики проценат укупних киселина у сировини онемогућава нормалан ток ферментације и за то се мора извршити корекција. Зависно од сорте и поднебља количина шећера у купини износи од 3,5 до 7,5 одсто, а киселине од 0,5

1 до 2,5 одсто.

Од 10 кг купина добије се 7,5 до 9 л шире. Воћно вино се може припремати на неколико начина. Један је по препоруци професора Мр Слободана Јовића (Пољопривредни

! факултет - Београд), када се мора вршити

С. АНДРИЋ |

корекција киселина у шири.

За прављење десертног вина од купине користи се углавном муљани кљук, који се сумпорише са 15 г винобрана на 100 кг.

Ако се не би извршила корекција киселине (смањење), добијено вино од некориговане шире било би кисело и нехармонично. Смањењем садржаја киселина у шири обавља се делимичним разблаживањем са водом. Међутим, овим се не смањује само концетрација киселина него и шећера у шири. Из тог разлога, шири, поред воде мора се

додати одређена количина шећера. Количина шећера зависи од тога колики проценат алкохола у вину желимо. Тако, на пример, ако се од купине жели добити десертно вино са најнижим процентом алкохола (12 одсто) на сваки литар шире додаје се литар воде и 335 г шећера. За сваки даљи жељени проценат алкохола у вину, количину шећера најлакше је израчунати тако што се на поменурту количину 334 г дода 40 г шећера. Ако желимо да добијемо вино са 17 одсто алкохола, на сваки литар шире (10 г кљукљ од купина даје 7,5 до 9 л шире) додаћемо по литар воде и 506 г шећера.

Овако припремљен и засумпорисан кљук од купине (као и од другог јагодичастог воћа) превире у врионим кацама око 3 до 4 дана, а може и дуже што зависи од масе и температуре, затим се вино цеди и сипа у чисте бачве. Тихо врење у овој бачви потрајаће све док се не охлади испод 15 степени Целзијуса, када се врење и због високог садржаја алкохола прекида. Преостала количина непреврелог шећера вину ће дати слаткаст и угодан укус.

Ако _вино припремамо у малим количинама препоручујемо стару рецептуру наших бака. За 4 кг купина употребити 1 кг шећера. У већу теглу ређати ред купина ред шећера док се све не утроши, тако да грлић тегле остане празан, повезати хартијом без штампе и оставити на сунцу да стоји 10 дана. Затим вино пажљиво одлити и сипати у флаше које се само са ватом зачепе и оставе на топло да се. заврши врење. Након завршеног врења, које траје све док се издвајају мехурићи, флаше се херметички затворе.

Десертно вино од купине нарочито се препоручује особама које болују од анемије.

Нада МИЛОВАНОВИЋ, технолог

|