Policija

Питање о полицијским псима, дакле, није више неко неозбиљно питање, које само постоји, у теорији у фантастичном представљању полицијских шпортиста, већ је врло важно питање и на пољу практичном на коме се тек од сада очекују велики и корисни резултати.

Белешке

Нови кораци Друштва за заштиту животиња противу злостављања стоке Друштво за заштиту животиња начинило је 10 комада великих емаљираних табли, у којима опомиње кочијаше и таљигаше, да не претоварују кола на узбрдицама и да не туку стоку том приликом. Даље им предочава казну, ако противно поступе и позива свакога грађанина да таквог нечовечног кочијаша достави првом позорнику. Те ће табле бити кроз неки дан прикуцане на подножју најстрменитијих београдских улица, као што су : Кнез Михаилов Венац, Јаворска, Балканска, Поп-Лукина улица, Кнеза Милоша улица и т. д. Тај корак друштвени је сваке хвале достојан, јер је крајње време да се престане једном са злостављањем невине стоке. На полицијским органима лежи нарочита дужност да свом својом енергијом потпомогну овај оправдани корак друштвени. Пензиони фонд нижих полицијских органа у Белгији У Белгији је ове године установљен пензиони фонд за ниже

полицијске органе свију општина у земљи. Пензију ову плаћа у ствари надлежна општина, али се овом централизацијом хтело, да се посао око тога изводи на једном месту и да се на тај начин помогне општинама у администрацији. За ову ствар залагао се Савез њихових нижих полицијских чиновника, већ неколико година. Сада им је труд крунисан успехом и тим су скинули с дневног реда једно од највећих питања. Осигуравање покућанства од пожара и крађе извршене на опасан начин код немачких општинских чиновника Централно удружење општинских чиновника усвојило је 1908. г. у Артони једногласно идеју о овоме осигурању. Циљ је овога осигурања, да на најјевтинији начин осигура покретност од пожара, грома, гаса и других експлозивних материја, као и од крадљиваца обијача. Осигурање је ово сведено на најмању цифру. Плаћа се годишње само 060 марака за осигурање покућанства од 1000 марака вредности.

93