Policija

крвним мрљама, траговима прљавих ципела, огреботинама ит.д. Све то стоји у директној супротности са свима нашим научним искуствима. За криминалну службу потребан је стручно образован чиновник, човек у чијим ће рукама до самога претреса бити цело дело. За доказ самога дела потребни су фотографски снимци, који ће дело до ситница да обухвате. Ти ће снимци показати не само околности и место где је злочин извршен, и нанете повреде, него ће увек бити свежа слика целога дела како иследнику тако и суду. Фотографијом се сачувају потребне околности, које и само време, на случај дуже истраге, измени или чак и потпуно уништи. Познато је већ, да каква ситна, на први поглед безначајна ствар, у току истраге наједаред излази као допуна неког непотпуног сведоковог исказа или чак и засебан доказ. С друге опет стране, многе противречности и нејасности, на пример такве, које се односе на појединости места злочина, могу одмах да се објасне, одстране, само ако су npe тога узети потребни фотографски снимци. Тек онда, пошто је само место где је злочин извршен, до ситница испитано и све снимљено, тек се онда могу постепено, корак по корак, испитивати и оне ствари које објашњавају сам злочин. Не треба нарочито наглашавати, да ће овакву истрагу моћи само стручно лице правилно да поведе. Ако пак, као што је то већ обичај, та стручна лица дођу на лице места након више недеља, пошто су невеште руке уништиле све трагове, не треба се ни чудити што истрага остаје без успеха. Ову књигу најтоплије препоручујемо иследницима и свима полицијским органима, као веома практичну и поучну за проширење њиховога стручнога знања на томе пољу.

Белешке

Евиденција ооуђених лица Немогући још никако доћи до потребних услова за основну реорганизацију Управа града Београда постепено заводи установе, које су и при садашњој

организацији и средствима могућне. Тако су од почетка ове године при Управином кривичном одељењу заведени т. зв. „контролни листови “, у које се убележавају осуде кажњ. лица.

157