Policija

[4

је био у потпуном смислу речи човечан и заштићавао је слабе и немоћне, па чак и животиње против чијег се злостављања стално борио свом силом свога положаја и аукторитета.

У млађим годинама, као чиновник истражног одељења, имао је такође врло много успеха. У 1874 години ухватио је једну опасну компанију за прављење лажних банкнота, па је чак у Лондону са дна Темзе извадио литографско камење, камо су их фалсификатори били бацили. Пронашао је, затим, лопове белгијске банке, који су били покрали силан новац, а највећи му је опо по кад је у 1883 год. пронашао покрадене милијоне из Тур"неа од неког духовног лица Бернарда, ради чега је ишао по Шпанији и по многим местима. (Северне Америке. После вели– ких тешкоћа и неприлика њему је испало за руком да нађе и новац депонован по разним банкама у Њу-Јорку, Бостону и Новом Орлеану.

У тренутку, када га је заде– сила смрт, он је у велико радио на пројекту корените реорганизације бриселске полиције, коим је хтео да крунише своју успешну каријеру. „Ја се надам, рекао је он првог јануара ове године, да ћу дочекати да ви-–

+ Франсоа Буржоа дим свој пројекат вотиран и управник бриселске полиције приведен у дело, а када то буде, рачунам, да сам испунио своју дужност и оставићу другима да продуже мој посао.“ На жалост смрт му није дала да му сем та жеља испуни.

Колико је пок. Буржоа вредео бриселској полицији најбоље је познато и четворици наших полицијских чиновника, који су ранијих година имали прилике да уживају гостопримство и студирају бриселску полицију, под свесрдним протекторством и предусретљивошћу његовом.

Његове су груди биле украшене великим орденима многих европских држава. Српским орденом, на жалост, није могао да