Policija

0

месеца, управо првог, кад прими плату. Једино практиканту може се десити да изгуби кредит и онда он пије кафу. кад има готовог новца или чека да га други части.

Колико је то штетно по углед представника власти није потребно истицати.

То, тако пијење кафе по канцеларијама може имати и друтих последица. Нама је познат један доживљај, који је доживео један срески начелник, и који је вредно забележити.

Некако одмах по доласку тога начелника за старешину среза у једном среском месту, дошао му је у канцеларију народни посланик, који је и иначе угледан човек у својој странци. Срески начелник је тек био започео своју чиновничку“ каријеру и био је пун идеала о исправности и држању полицијских чиновника. Чим је ушао народни посланик, он је устао са свога седишта, изишао му у сусрет, поздравио се с њим и најљубазније разговарао само о ономе због чега је посланик био дошао. — Кад је посланик отишао начелник је мислио да га је потпуно задовољио, у толико пре што се ствар, због које је посланик долазио, могла и имала да сврши повољно за посланика. Али, кад је посланик изишао у варош, нашао је једнога свога пријатеља и рекао му: „Аја, чим он мене не понуди да седнем, нити ми поручи кафу, видим ја колико је сати, имаћемо муке с њим.“ — И истина, начелник је после „имао сукоб“ с тим послаником и ускоро је премештен „по потреби службе“.

Ми не замерамо овом посланику. Он је знао да се у нашим канцеларијама пије кафа; зна се да је пију и они који нису ни род ни а с чиновницима, и који са њима немају никаквих нарочитих пријатељских веза, па и они од којих би чиновници чак требали с разлогом да се клоне, па гаје узбунило то: како то да се старешина среза, тако рећи, непријатељски понаша према њему, народном посланику, према коме се требају и морају имати нарочити обзири, а мислио је свакако да млади капетан има разлога тражити и задобити његово пријатељство. А да тај кафански обичај, пијење кафе у канцеларијама, не постоји, он не би ни помислио да је начелник што према њему нерасположен и да га због тога није понудио кафом.

Наше је тврдо уверење:

1) да би здравље наших полицијских чиновника било боље кад не би пили кафе у канцеларијама и за време канцеларијског рада, јер би их на тај начин пили мање;