Policija

6) —

ворили, ко ће који крај обићи, одлазе у те своје крајеве где отпочињу потеру, улазећи у кафане, загледајући у празне плацеве, обилазећи паркове, заустављајући сваког, ко им се мало учини сумњив и т. д. И сад тешко ономе, који је тога момента без икаквог посла, и при себи нема јоши Мпвје Он право оде у затвор.

Обично се при овим потерама обраћа највећа пажња на кафане, јер постоји мишљење, да се у њима скитнице најчешће задржавају. Ово мишљење може донекле да важи за зиму, када скитнице одлазе у кафану, да се часом огреју; али им лети оне нису потребне, кад могу наћи дебелу хладовину и склонити се испред очију полиције.

Појавом неколико полицијских писара и жандарма, потере постају видне; оне бивају алармиране и за њих се заинтересују чак и они, којих се оне слабо тичу, а камо ли се неће заинтересовати они, који имају ма и најмање бојазни да могу бити отерани у кварт. Видећи ужурбаност код полиције, праве скитнице или боље рећи скитнице какве их закон као такве квалификује, одмах ће дознати да је то полицијска потера, те ће се благовремено склонити на сигурно место, сачекавши тамо престанак потере, за који ће такође брзо дознати услед повлачења полицијских органа. Услед брзине, којом се потере врше, буде похватан један мали број скитница у оном смислу, како их закон узима, али је тај број мали према броју таквих скитница, који се налазе у Београду. Због оваквог слабог резултата београд- · ска полиција својим потерама на скитнице не може бити задовољна. Други већи број ових скитница благовремено се уклони испред потере. До душе, морамо. признати да се при овим потерама небрижљивошћу полицијских органа дотера већи број људи, који нису скитнице, те им се због таквог рада полицијских органа наноси очигледна неправда.

Да сумирамо: потере, што се врше на овако видан начин, нису давале жељене резултате. Изгледа нам да је и Управа града Београда увидела њихову малу корист, јер од подужег времена не наређује њихово вршење.

Да изнесемо и један пример њиховог алармирања. За време једне такве потере отишли смо с двојицом колега и два три жандарма на периферију Београда у крај такозвани „Булбулдер“, не би ли тамо у трави или кукурузима, где се лети обично скитнице крију, нашли кога од њих. Пролазећи овим мирним крајем

ПОЛИЦИЈА - | 24