Policija

515

бакалина. Газда ми рече, да неће доћи кварту да се тужи за ту багателу. Али ја сам, по дужности, дотерао кривца вама, па како ви наредите. Ова мангупчина неће да се каже, крије име, али ми се чини, господине, да ће то бити Милан, звани Мурга.

Милисав се није преварио. Познавао сам све маторе ман-_ гупе и кесароше. И дотерани мангуп беше баш главом Милан Мурга, познати кесарош..

Други пут, доцкан у Но Милисав је, идући са патролом, приметио, да се неко шуња око дућана Пере Милишића, трговца. Сутра дан саопшти то газда Пери. И од тога дана Милишић је свако вече својеручно закључавао дућан. Није ни себи веровао, него се одмакне до „Слоге“ или до Делијске чесме. Тамо мало постоји, па се врати натраг, загледа по неколико пута око врата, завири у браву, и два и три пута добро повуче дућанска врата да се увери: е да ли су насигурно забрављена..

Једне ноћи запали се дућан Јоргаћа, те више Зерека. Сув еспап, бондрук грађевина, сама даска и греда, па се за час диже пламен у небо. Чим ми јавише за паљевину, отрчим на место пожара, али се дотле Милисав већ попео на кров суседне зграде. Сав опаљен у лицу, попао га дим и гар, а он секиром у руци пресеца упаљене греде, да пламен не дохвати суседне грађевине....

Другога опет дана гледам кроз прозор моје канцеларије, која је онда постојала на месту до Текије на великој пијаци. Озго од кафане „Уједињења“ спазим Милисава, где иде с неким људма. Када би близу — насмејах се. Он тера пред собом кесароше: Миту Лорда, Аксу Бана и Стевана Калуђера. Нашао их, вели, да се смуцају по Калимегдану. Хтели да му умакну. Попретио им револвером. Они се од страха збили један уз другога, а он их повезао као јагањце па догнао у кварт.

У то доба зидала се кућа Јовице Барловца трговца. Деца, онде из комшилука, играла се чешће на грађевини. Трчала жмурке по подруму, скакала по зидинама и пела се по скелама. Али, једног празника по подне омакне се озго синчић Спасе Шкенбара. И сав се угрува. Дете није знало ништа за себе. Нико онде није умео казати чије је. Милисав га упрти на руке и донесе у кварт. Ту га физикус д-р Клинковски прегледа, мете му први завој, и одатле пошље у болницу....

Имао бих испричати још пуно таквих случајева, у којима је опзорник Милисав показао своју умешност и присебност...