Policija

950 _ Уредништву „Полиције“

Умољени од Уредништва да оценимо одговоре жандарма на истакнуто питање у ЈУ стечају 9 броја „Полиције“: „Шта све један добар полицијски орган треба да предузима на својој линији да би спречио тумарање и покушаје вршења казнимих дела од стране сумњивих лица“, — прегледали смо 37 поднетих одговора, па смо нашли, да је најбоље одговорио поднаредник из моравског жандарм. одреда Чедомир Гочманац, те је према томе он и заслужио награду. С похвалом нарочито наглашавамо, да је Гочманац давао и раније врло добре одговоре, од којих му је један као најбољи у |! стечају награђен.

После пнаредника Гочманца истичу се као врло ваљани одговори наредника: Војислава Костића из Чачка и Станислава Илића из Пирота. Најзад заслужују и лепу пажњу одговори ових жандарма: пнаредника: С. Ж. из Београда и Радосава Јакшића _из Ваљева; каплара: Живадина Младеновића из Бора и Радојка Тодоровића из Београда; и редова: Степана Новаковића и Светозара Паланачког из Београда.

И из свију остадих одговора огледа се јака заинтересованост и воља код наших жандарма и ноћних стражара, да размишљају о питањима која се тичу њихове службе и дужности.

7 јуна 1911 г., Београд. | Оцењивачки Суд:

М. К. Јовановић члан Управе Београда Марко Новаковић полицијски комесар Стеван С. Шапинац пешад. капетан ! кл.

Белешке

Припремни радови за полицијско удружење — Да би намеравано ново полицијско удружење било постављено на солидну основу још у почетку свога оснивања, Уредник нашега листа је у сагласности са

осталим својим колегама из Бео

града примио на себе дужност, да једним дужим рефератом изнесе основна правила уређења таквих истих удружења у другим земљама. Тај реферат поднеће се у току овога месеца, после чега ће се из тога материјала и из личних искустава