Policija

___(09__ месту, јер ништа није природније, него жандармерију, која је орган за чување реда, спокојства и сигурности, ставити у искључиву потчињеност и под команду оне власти која се стара за ред, спокојство и сигурност у земљи.

Овако стање ствари задржало се све до 1884, а ове године донесен је нов и нарочити „Закон о жандармерији“, којим је жандармерији такође одређена дужност да буде: „орган државних полицијских власти за одржање реда, спокојсшва и сигурносши у земљи, за извршавање наредаба власти, за гоњење Криваца“ (члан 1). Но, с некаквом прикривеном тенденцијом, на крају истога члана додат је још и један оригинални дометак од четири речи, који гласи: „и за чување граница“. А како чување граница спада у надлежност војне власти, то је, услед овога, наша жандармерија оглашена и за саставни део војске сталнога кадра. (Члан 2).

Није било тешко одмах видети, а данас се зна поуздано, да горњи оригинални дометак није унесен у закон због тога, што се доиста намеравало жандармерији предати чување државних граница, јер жандармерија до данашњега дана није чувала границу. Из каквих је побуда, пак, речени дометак унесен у закон, могло би се погодити, али је то овде излишно. Оно што је главно јесте то, да је стављање жандармерије под војну команду била груба погрешка, чија је последица данашња неспремност наших жандарма за полицијску службу и она огромна штета која је одонда до сада претрпљена услед те њихове неспремности. | Али, од како је код нас установљена нарочита „Погранична стража“, као орган војске, искључиво за чување државних граница, које од својега установљења па и дан-данашњи без престанка и чува, од тада је и онај дометак на крају члана првог закона о жандармерији, који гласи: „и за чување граница“, постао савршено излишан и неважан. А кад је тај дометак постао неважећи, без икаквога је смисла и оно што је он собом доносио, а на име: да је жандармерија саставни део војске сталнога кадра.

Према овоме што сам изложио само се собом каже, каква је измена потребна у нашем Закону о жандармерији. Потребно је вратити жандармерију под команду врховних полицијских старешина, под чијом је командом и била пре данашњега Закона. Тим ће се несумњиво много поузданије обезбедити мир, спокојство и сигурност грађана, чему сви тежимо, јер ће жандарме за полицијску службу спремати полицијски чиновници као људи полицијским пословима вешти, а жандарми, знајући да им је оп-