Policija

1

Кад је начелник среза примио тај извештај, он стави наредбу да писар г. М. С, одмах изврши увиђај на лицу места,

Како се ова паљевина десила дубоко у зиму, па је био велики снеги сметови, писару се није ишло да учини истрагу него на наредби и актима написа ово: „Усљед тога, што је сада зимње време, а снег увелико нападао, то овај увиђај неизвршавати за сада, но на. пролеће, кад се време излепша и наступе топлији дани, а дотле предмет у акта“...!2 |

Што ти је дисциплина.

Једног дана бив. Управник града Београда, пок. Бадемлић, који је познат као и сувише строг старешина, про телефона затражи члана кварта врачарског.

Како члан у том тренутку није био у канцеларији, на телефону се јави жандарм — одаџија, коме Бадемлић нареди, да саопшти члану, да му се јави телефоном чим дође.

Жандарм, чим је саслушао наредбу Управникову, пусти из руку слушалице, стаде прописно мирно, салутира и рече: „Разумем, госпон управниче !“

Важне ствари.

Постоји наређење да Окружни начелници редовно извештавају г. Министра Унутрашњих Дела о свима важним стварима који се десе у округу. Ти се извештаји обично подносе телеграфски. Пре неколико година, а некако у невреме, падне на Копабнику доста велики снег.

Тамошњи Окружни начелник, чим је чуо за ово, одмах шифрованом депешом извести г. Министра. у

Кад је министар примио ову депешу, десио се у његовом. кабинету Краљ Милан, који је с нестрпљењем сачекао да Министар дешифрира „важну“ депешу, пртајући га: „Но, чега има новог»“ У место одговора, Министар му пружи депешу.

Краљ Милан је журно прочитао депешу, па је: онда лично написао овакву депешу окр. начелнику: „Отидите одма на лице места, измерите дебљину снега и овим путем поднесите извештај“!

Начелник окружни је одмах отишао на Копаоник, да мери дебљину снега, и кад се отуда вратио, у канцеларији га је чекала

друга депеша, којом му се саопштава указ о његовоме пензионисању ! ;