Policija

___А

буду слепа код очију“ доведе из Срема неког Михаила Бори– сављевића, који отпоче Илију и браћу му да учи књизи. После Михаила био им је учитељ и неки Аврам Гашпаревић. Прве основе знања стекао је Илија код ових учитеља.

Кнез Милош живео је добро с Милутином, оцем Илијиним, и призивао га често к себи. Да би то своје пријатељство кнез Милош јаче истакао, тражио је од Милутина да му даде у државну службу једног од својих синова. И Милутин је на то пристао. Дао му је сина Луку, кога је кнез Милош поставио за царинара на дунавској скели у Вишњици. Но Лука убрзо напусти службу, и на његово место кнез Милош постави Илију. Доцније кнез Милош произведе Илију за пуковника регуларне војске. "Тек године 1842, октобра 26, први пут долази пок. Илија на положај полицијског чиновннка. Тада је био постављен за помоћника Министру Унутр. Дела, пок. Вучићу.

14 септембра 1860 год. постављен је за попечитеља спољних послова, а затим се, с прекидима, настављала његова службена каријера.

За време његовог министровања успело се, да се Турци из српских вароши иселе; да се градови: Београд, Смедерево, Шабац и Фетислам уступе Србији. Он је још много доброга и и кориснога за Србију учинио.

Као Министар Унутрашњих Дела — по причању савременика — он је имао обичај, да сам лично обиђе поједине канцеларије те да се увери о раду полицијског особља.

Тако једног дана крене се на пут, преобучен у сељачко одело. Нико га није могао познати сем оног, који је с њиме чешће у додир долазио.

Чуо је био, да су у тој канцеларији послови запуштени; да старешина по цео дан седи са сељацима у механи, а посао оставио писарима и практикантима, који су опет били и сувише комотни и нехатни. за рад сем извесних предмета, на којима су

" могли по каквог добросрећника да „прикољу,“ као што се то некада говорило, кад је била у питању каква новчана корист.

Допао је на конак у Манастир Љубостињу. јави се старешини и замоли да га прими на преноћиште.

— Нема места, осече се калцан на Гарашанина. Ено ти механе па спавај. Кад би ја свакоме давао конака ја бих на ледини спавао. | |