Policija

— 489 —

о У | % ј ' Ћ толико постиђен, да је идућег дана напустио варош и ми о

њему од тада ништа више нисмо чули“.

Овај је био изузетак, иначе је машина радила само када

су деца била у. питању, а мајор Хвајтекер верује да би. она била од резултата и за жене.

„Штеди штап, а квари дете“ није више пословица у овој вароши. Више од 100 дечака прошло је кров ову машину за време од 7 година, од којих је само један | једини наново дошао да прими „још.“ ~

„Родитељи, који су увидели корисност ове машине, уобичавали су да ме умоле — прича мајор — да. пропустим кроз машину њихову децу и ја то радо чиним особито кад увидим, да су деца без довољне очеве контроле.

Сазнање да у вароши има „машина за шибу“ чини један изванредан ефекат на млађу генерацију. Било је очева који. долажаху да ПРУ какве је врсте та машина, којом ја кажњавам рђаву децу“ =.

'„Ако би сада морални ефекат попустио, поинт ПИ зна шта је и каква је моја машина, ми би тада могли завести једну збиљску механичку шибаљку, која би заузела место ове од дуге направљене“

ДОМ ЗА НАХОДЧАД |

У овогодишњем извештају „Материнскога Удружења“, угледног београдског хуманог друштва читали смо, како се; друштво припрема да још ове године, уз припомоћ општине београдске, отпочне са зидањем сталнога друштвенога дома у Београду, ради смештаја и одгајивања општинске находчади и друге сиромашне деце или сирочића. Поздрављамо ову друштвену одлуку са уверењем, да ће се њоме намирити једна стварна потреба данашњега друштва у престоници, о којој смо у „Полицији“ писали и пре рата неколико пута.

У жељи, пак, да будући дом што боље одговори, своме

у 4 задатку, намерни смо да управи дома учинимо извесне напомене. Дом за а по нашем уверењу, као и установе исте

% У једном од иду ћих бројева. деенеме И слику ове интересантне машине, кад је у употреби.

.

#

#