Policija

МЕ 3

и

= 2

Куће и све, што се налази у селу непрестано је под контролом како општинских власти тако и сваког грађанина, па према томе, мислим, не могу се сматрати као необезбеђене ствари.

«Атар општински у правом смислу је само реон- земљиште, које се налази изван домашаја непрекидне контроле како општ. власти, тако и грађана. Тако ја МИСЛИМ.

ПА прилог овом мишљењу говори и одлука Д. С. од 3. _ октобра 1906 г. Бр. 6495 када, говорећи о праву уживања _ сеоске утрине, изрично каже: „Имаоци имања у ашару извесног села, или сеоских општина равноправни су житељима истог села или општине...“ Дакле атар је земљиште изван села.

Кад би се узело као исправно прво мишљење, онда би "се могло десити, да несавесни људи сами упропасте на било "који начин своју ствар и општина је дужна, да им то накнади. До чега би ово довело, лак је одговор: општину ДО пропасти а друштво до већег броја преступника.

· Истина је, да се при решавању ових дела тражи на од оштећенога, али шта је на жалост. данас заклетва, то свак зна.

·_ Сем тога, ако се усвоји прво мишљење, полицијске власти ' морале би, да пред | сваку кућу поставе на стражу по једног "жандарма, ако желе да сачувају поједине: од штете.

Ради правилне примене овог члана молим Уредништво, _ да'изволи дати, своје мишљење по овом; евентуално, да по овом изазове ПЛЕМЕ Касационог Суда, које ће бити меродавно за . све и свакога“. | 1

На ово питање одговарамо:

Чл. 1 закона о накнади штете злонамерном паљевином и намерним противзаконим поништајем ствари предвиђа две врсте накнаде штете које општина има да плаћа: једну за злонамерну паљевину и противгакони поншттај необезбеђених твари, а другу за крађу стоке, земљоделских „алата, хране (људске и сточне), воћа, живине кошница и пољских ограда. | У првом случају неопходно је потребно да•су уништене ствари биле необезбеђене, т. ]. да су, с обзиром на. дужност државе да заштите имовну безбедност, биле остављене чувању власти (усеви, виногради, воћњаци и т. д.), ДОК се код крађа Па је реч у овом члану, овај услов не тражи, већ се. акнада мора дати кад год се оне изврше, без обзира на то да

/

%