Policija

=— 491 —

на своје миле и драге, који су робље непријатељско; три године чекати час ослобођења и кад је тај час дошао, и кад се је почино у загрљај мајци Србији и својима милима, онда умрети у тућини остављен и заборављен, па то је нешто најстрашније. Али тако је покојном Туцовићу било суђено, да кад је непријатељски фронт под челичним ударцима наших хероја био пробијен и капија Србије широм отворена, када је већина његових другова већ дубоко била у својој Отаџбини, а кад је и он требало да: пође, онда се разболео од „грипа“ и у некој француској болници у Солуну умро почетком месеца октобра 1918. године.

Покојни наредник Раденко Туцовић родом је из села Гостиља среза златиборског округа ужичког. У жандармерију је ступио одмах по одслужењу свога војничкога рока. У кадру и жандармерији је провео непрекидно 14 година, већином као коњаник. За време мира служио је наизменце у коњичком жандарм. воду и у Београдском жандарм. одреду. За све време ових ратова од мобилизације 1912. г. провео је стално као ордонанс при Штабу Врховне Команде, и свакад је важио као један поуздан и поверљив подофицир. Одликован је сребрном медаљом за ревносну службу и пуковском похвалом. После себе је.

оставио незбринуту жену и једно женско дете.

Београд, маја 1920 год. Мирчета Б. Вишњић.

_жандарм. наредник. .

ЛИСТАК ХЛЕБА БЕЗ МОТИКЕ

Данашње стање изгубљене равнотеже и поремећених односа у друштву, кад публика није ни мало више обазривија но што је то била у редовним приликама, кад се нико више не изненађује, кад се ни у шта не сумња, ништа не испитује, стање у коме се доносе тренутне одлуке и оснивају фантастична предузећа. — такво стање најпогодније је за делање типова који траже хлеба без мошике, а нарочито за оне, које ми, У оскудици сопствених израза, према немачком, називамо „хохштшаплерима“. Познат је случај са неким Обрадовићем, који је месецима играо улогу српеког капетана и Команданта места у Оршави,

„Полиција“ - 8