Policija

БОЉЕ =

из Христијаније. У сврси студија били су у Копенхагену, Штоколму, Гетебургу, Малмеу и неким још другим местима, свуда дочекани као гости од стране тамошњих полицајаца. Главни циљ њиховога путовања је био, да се упознаду са службеним односима и пруликама чиновника, њиховим системом рада и разним другим де а се у струци.

Пе тидаћан Раоа власти у Пољекој. — У вароши Варшави основана је ту скоро истражна-полицијска власт, која се састоји од централе (начелник, његов помоћник, канцеларијски други персонал и три мобилне бригаде истражне полиције) — по том 26 истражних одељака полицијских и то: по једна у свакој варошкој полицији као и пет одељака код жељезничких комесаријата.

(Осим тога, поставља сс код сваке окружне полицијске власти по 1 референт за истраге.

Нова диспозиција телефонске службе у Француској. — У Француском телефонском одељењу употребљава се сада један нарочити апарат помоћу кога се може тачно да утврди, да ли је који абоненат заиста тражио везу са извесним бројем и чак тачно и са којим бројем. Овим

, су смањени бројеви спорова између публике и персонала.

Ми се још не можемо похвалити брзом давању веза од стране нашега телефона а о првенственом давању веза полицијској власти, као што је то у свима другим државама због специјално хитне њене службе —- не може бити ни говора.

Нагомиланост странаца и тешкоће саобраћајне због тога у Паризу. — Нагомиланост странаца у француској престоници узела је великих пропорција. Рачуна се, према подацима власти, да у њој има на један милион странаца. Због тога су саобраћајне тешкоће расле с дана на дан.

Један способан статистичар израчунао је, да на плацу Опере пролазе дневно 530.000 пешака и 68.020 кола, те према томе. ништа није чудновато што свакодневно расту несрећни случајеви. · Управник полиције позван да се брине о савлађивању тих тешкоћа образовао је нарочиту комисију састављену од чиновника специјално стручних за то питање, која је предложила нове мере за регулисање саобраћаја. Ова је комисија акцептирала као препоручљив и начин који се употребља у Америци. |