Policija

= 51 —

Ђоше на другог полицајца који одмах каваљерски ослободи лепу Госпођицу од својевољно натоварене себи дужности.

Колико ли је развијено осећање грађанских дужности код ове симпатичне енглескиње!

Каквих има полицијских удружења у једној великој модерној полицијиг — Цитирајући у појединим бројевима „Полиције“ рад и успехе појединих полицијских удружења на страни, могли смо приметити да је удружење највише развијено у Енглеској, Белгији и Скандинавским северним државама.

Ево тих разних врста дру-

штава са којима се код њих сретамо: савез полицијских удружења који важи за целу земљу, удружење за међусобно потпомагање, шпортско удружење, удружење за дресирање полицијских паса, певачко удружење, погребао удружење, осигуравајуће удружење, женско полицијско удружење, апстинентско удружење, удружење за руковођење интернатом полицијске деце ит. Д.

Полицијски закон у Енглаској. — Енглеска влада је спровела кроз скупштину полицијски закон, којим је испунила жеље по„лицијског чиновништва.

Законом тим се даје право

Министру Полиције, да одреди беличину плата, пензија, додатака: на одело, скупоћу и на репрезентацију код полицијског особља, с тим ограничењем, што је увек при таквом одлучивању дужан да тражи мишљење од представника полицијског удружења и од шефова полиције.

Пгедвиђено је да плата поли-

|цијских стражара не може бити

мања од 3300 шилинга.

Закон има још ту добру страну, што се његова примена предвиђа и за протекли период времена од 1-ог априла прошле године као и што се: и величина пензија или удовичких пензија одређује по последњој плати, када је пензионисање извршено или смрт наступила, а не по плати за три године у назад као што је раније било у примени.

Треба се сетити да су енглески полицајци ради ових својих захтева у прошлој години ступили у штрајк, који се свршио са фијаском по њих. Сви полицијски чиновници који су активно у њему учествовали изгубили су своје место.

Норвешки полицајци путују ради студија. — Маја месеца ове године, путовали су званично по Данској и Шведској Председник „норвешког полицијског удружења г. Цветене и један од чланова управе г. Фридрихштал