Policija

— 55 —

реквирира, али се од тога оду«стало, да се неби упропастио толико скупоцени намештај за који «у дати толики милиони.

Становници Поздама су тражили од Минист. Саозраћаја, да им се изда под закуп Вилд-Парк — а то је станица одакле је бивши Кајзер ишао у иностранжство или се враћао.

Једна од предузетих мера је и наредба власти да се странци имају уклонити из Берлина.

Све предузете мере ипак нису биле довољне да реше проблем.

Необична хапшења у Балтимору због рада на празник. Незна се које је општинско оде„љење у Балтимору узело на себе да оживи-закон-о забрани рада недељама, који се не примењује већ од два покољења; али је фажат, да је у новембру пр. год. жако извештава њујоршки Тајмс — ухваћено око 500 особа, међу жојима маса жена и деце зато, што се нису одмарали у ла

Од ранога јутра стали су по„лицијски одреди да крстаре по улицама, улазећи чак и у радње и станове, да траже кривце. Тажо су стотине мирних грађана похватани да раде оно, што су радили сваке недеље, без опа«сности да ће тај дан завршити У затвору.

Један је ухапшен зато, што је зукуцавао клинац у салону, да

обеси слику. Гомила апотекара. је похапшена, што је продавала прегарате, у место да се ограничи само на рецепте. Полиција је позатварала све гараже, ухапсивши све механичаре, шофере ит Два трговца су ухапшена, што су у својим становима прегледали рачунске књиге. Директора једнога од највећих хотела у Балтимору ухапсили су зато, што је пустио берберина да брије госте по собама. По десетинама су терали у затвор продавце новина.

Ближе обавештење беирито је, да је полиција само извршила наког више власти.

Имамо их и таквих. — У сваком случају, вели полицијски писац Еренберг, нема горега полицијскога чиновника од онога, чији је тип био тако чест у Аустрији, а који дели грађане на четири категорије: на оне, који су били у затвору, на оне, који су у затвору, на оне, који ће бити у затвору и на оне, који до душе треба да су у затвору, али их чувају добри односи са сваком Владом.

Унапређења у жандармерији, — На дан жандармеријске славе 30-ог маја ове године, унапређено је: 760 поднаредника у чин жанд. наредника, 840 каплара за. поднареднике и 5000 редова у

чин жанд. каплара. дуж