Policija

= 518. —

СТРУЧНИ ЖАНДАРМЕРИЈСКИ КУРСЕВИ

Као што смо у пређашњим бројевима „Полиције“ наговештавали, Жандармеријска Команда даје највећи труд, да што већи број својих органа и за што краће време спроведе кроз стручне курсеве, како би их што боље оспособила за вршење службе.

У томе настојавању она је за протекла два месеца по– стигла следеће резултате:

На дан 15. маја ове године одржани су испити питомаца школе ва вође жандармеријских патрола ТУ-те жандарм. бри– гаде у Загребу. Ову школу похађало је 50 питомаца. Курс је · трајао два месеца и постигао врло добре резултате.

25. маја свршило је 22 официра „информативни курс за жандарм. официре“ — у Сарајеву.

28. маја свршило је такав исти курс у Каменици 19 официри а 12. јуна у Загребу 11 официра. Сви су ови курсеви: показали врло добре резултате.

У Каменици је на дан 28. маја завршен и курс припремне: жандармеријске школе који је похађало 241 питомаца.

На овоме курсу, чијим су испитима присуствовали; Комавдант Целокупне Жандармерије г. ђенерал Димитријевић, На– челник Одељења Безбедности Министарства Унутр. Дела г. Ж. Лазић и Уредник нашега листа г. В. Лазаревић, кандидати су положили испите и то: 10 са одличним, 167 са врло добрим и 64 њих са добрим успехом.

То је био и последњи припремни курс у Каменици, пошто је од 15 јуна ове године школа у Каменици продужила рад, као „жандармеријска подофицирска школа“, где сада има 240питомаца, који се спремају за Командире жандармеријских станица.

Припремне жандармеријске школе постојаће од сада само. по Бригадама.

У току ове јесени Команда Целокупне Жандармерије намерава, да по угледу на школу у Загребу отвори и по осталим. Бригадама школе за вође жандармеријских патрола, куда би · се упућивали жандарми са добро свршеном припремном школом, а познати иначе и својим понашањем и вредноћом као изврсни,. како би се од њих добили у служби ваљани органи безбедности.