Policija

— 522 —

брост у борби код села Миреваца, где је од стране одметника

учествовало на 200 људи. Они су том приликом са још неким

сељацима осујетили опкољавање потере од стране одметника, коју је потеру предводио г. Јов. Радовановић писар среза лабског. Борба се завршила тиме, што су неки одметници похватани а неки побијени.

ПОТЕРА ЗА КАЧАЦИМА НА КОСОВУ

Начелник среза гиљанског у вези свог извештаја о вођеној борби са одметницима у селу Ђерекору и убиству качака Бећира јахје поднео је и следећи исцрпни извештај о самој тој борби Начелству Округа Косовског:

. „Случај са одметником Бећиром Јахјом из Ђерекора и

његова два друга, који су непознати, а који су утекли десио

се овако:

Председник Општине Врбовачке Милан Дикић са својим опш:инским служитељима дано-ноћно крстарио је ради хватања овог убијеног одметника, јер је извршио у прошлој години два. убиства, и запалио један усев-пшеницу, али га није могао ухватити јер су га чували мештани села "Ђерекора. | Прекјуче т. ј. 28. априла, Председник је пошао са четири служитеља у село Ђерекаре ради сакупљања приреза и на. путу између Врбовца и Ђерек«ра на месту званом „Чебинце“ из шуме искочише Бећир и она два непозната одметника испред. њих упутивши се селу Магили.

Чим су опазили Председника полегли су к земљи и отво-

рили ватру пушчану на њих, али срећом у том моменту нису погодили ви једног. Председник и служитељи, брзо се распореде: у стрељачки строј, заузму бусије, тако да ови качаци нису могли да се дигну а да их неби могли побити. Отворили су ватру, али без успеха, тако је борба између њих трајала два сата.

У један мах одметници поскакаше да беже у шуму натраг, али председник Милан скочи, истрчи неопажен у шуму и са“ чекавши их, нареди да се предаду. Ови одметници видевши да им је спречен пут у шуму побегну правац у село Ђерекаре, како би се код својих пријатеља скрили, али у томе нису могли успети, јер их је Председник са служитељима у стопу гонио. ипак су успели да се сакрију и да се кроз густ шибљак про-