Policija

о Бре Додатак 9, 10, 1 и 12 бр. „Полиције“ НАЧЕЛНА ОДЛУКА КАСАЦИОНОГ СУДА.

о томе како се. има разумети и примењивати 5 434 грађанског судског

ПИ Не који се односи на одређивање МОРАНА судова. ·

повија Министар Правде, писмом својим од 23 априла

· 1920. год Но. 14230 учинио је Касационом Суду, а на захтев " Министарства Унутрашњих Дела ову представку: ' Врло су чести случајеви да се полицијске власти имају да забаве питањем о саставу избраног суда за поделу имања између задругара; али услед разноликог тумачења 5 434 грађ. "суд. пост. који постоји и у теорији и у пракси досада су доношене неједнаке одлуке. Тако неке полицијске власти стоје: "на гледишту: да је код апсолутне надлежности избраног суда по 5 434. грађ. суд. пост. право полицијске власти да цени, да ли у престављеном спорном случају стоји један од оних из споменутог законског прописа па ако нађе да стоји, онда има одмах да приступи саставу избранога суда и без обзира на околност, што можда једна од заинтересованих странака не. пристаје на деобу путем избраног суда. Друге опет, полицијске | властиз аузимају супротно овом гледиште, да полицијска власт у опште нема права оцене, јели за који случај надлежан избрани суд, ако већ не постоји код деобничара сагласност коју предвиђа 5 433. грађ. суд. пост. већ то питање има претходно да буде расправљено код првостепеног суда као надлежног, па тек онда, а на основу судске одлуке полицијска власт може састављени избрани суд бирати, према 5 437. грађ. суд. пост. судију и за "ону парничну страну, која овога неби хтела да бира.

Такве разнолике одлуке полицијске власти — начелника. среских и окружних начелстава долазе, по изјављеним молбама на разматрање Министарству Унутрашњих Дела, и ово, не имајући утврђену праксу нити једно пречишћено тумачење 8 " 434. доноси за истоветне случајеве контрадикторне одлуке, којима одобрава или ништи решење полицијских власти према којим се решењима има да састави избрани суд са разлога, што. је за дотични случај тај суд апсољутно надлежан, или се тужилачка страна одбија и упућује првостепеном суду ради · расправе претходног питања: има ли место деоби путем избраног суда. Да ли ће Министарство донети онаку или оваку одлуку, све зависи искључиво од схватања које је имао о 8 434. грађ. _ суд. пост. у датом времену дотичан Министар.

Па не само да код полицијских власти постоје различита мишљења о 5 434. грађ. суд. пост. већ о овом пропису постоји супротно гледиште код Државног Савета и Касационог Суда а такође и код наших правника и писаца,