Policija

— 536 —

уз ово, учини и напомену односно супротног гледишта, на којем стоји Државни Савет, како се у акту Министровом тврди. ; Имовно-правни одношај између задругара јесу приватно правни одношаји. Као таки они не иду у надлежност Државног Савета као административног суда. Према томе, и сав рад полицијске власти у погледу састава избраног суда за спорове његове надлежности не подлеже расматрању Државног Савета, јер полицијска. власт ту ради као с помоћни орган судске власти · и њена радња на саставу избраног суда подлежи расматрању првостепеног суда уз пресуду избраног суда По молби интересованог лица, па евентуално и Касационог Суда.

__Ако би био случај да Министар Унутрашњих Дела, по питању о саставу избраног суда, има што да нареди полицијској власти, он то чини само по оном праву општег надзора над радом полицијских власти. а не што би то био административни спор по којем би Државни Савет то као Министрово решење по административном спору расматрао. Одлука Државног Савета као административног суда не могу, дакле, бити од утицаја на примену законских прописа о деоби задругара, а разлоге које би имао за примену тих прописа супротно на· пред изложеноме, Касациони Суд не може да прими као основане.

Из овога шта је казано о деоби задругара лако је увидети како треба поступити кад је случај из тачке 495 434 грађ. суд. пост. по којем је избрани суд такође апсолутно надлежан за распре које би се породиле о деоби ортака у почасним радњама — 8 47. трг. зак.

· Састав избраног суда и његове даље функције и ту долазе одмах само ако није спорно питање о постојању такога ортаклука, иначе се оно мора предходно расправити редовном нацлежношћу, по доказима прописаних у 5 48 трговачког зак,

Остали случајеви предвиђени у тачци првој, другој и трећој грађ. суд. пост. који долазе под апсолутну надлежност из-. браног суда по природи су својој такви, да ту наступа одмах састав и рад избраног суда без предходне расправе кога Нрд ходног питања путем друге редовне надлежности.

Ово своје мишљење општа седница Касационог Суда даје Господину Министру Правде на основи тач. 2 5 16 закона о устројству Касационог Суда.

Из опште седнице Касационог Суда 19 маја 1920 год. Ме 5013 у Београду.

· РЕШЕЊЕ МИНИСТАРСКОГ САВЕТА од 3. јула ове године С. Мо 3212

Министарски Савет на седници од 25. фебруара прошле године решењем П. МУ 5999 у тач. 2. одлучио је, да се одобрење