Policija

соба

општинског збора, у оним случајевима, где је то закон пред видео као неопходан услов за важност правне радње, замењује одлуком Господина Министра Унутрашњих Дела.

Како су сада прилике измењене и гласачки спискови, у

смислу одредаба привременог закона за изборе свих општинских.

часника, састављени, Министарски Савет на седници од 3. јула ове године донео је одлуку: „да се друга тачка решења Министарског Савета од 25. фебруара 1919. године П. МО 5999 обустави и даље по њој не поступа, а да се по свима питањима где је за важност правне радње нужна одлука општинског збора, издејствује одлука збора на основу припремљених спискова по привременом закону за изборе свих општинских часника, за које ће гласање ти спискови бити преписани и оверени од стране општинског суда, те да би могли остати уз дотична акта, с тим, да се ове зборске радње почну вршити и 1

коначног оверења изборних гласачких спискова.“ НО.

РАСПИС ГОСП. МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ДЕЛА

о мерама које треба да предузму полицијске власти ради побољшања

јавне безбедности од 18. маја ове године Ј. Б. бр. 9738.

Са наступањем пролећа у појединим окрузима се јавна без= бедност знатно пореметила. Хајдучија је почела узимати маха и разбојништва с убиствима постале су обичне појаве.

И ако би се извесно повећање криминалитета, после дуготрајних ратова и економских криза, дало у одговарајућој мери разумети, оволике размере оно је узело највећим делом услед крајне немарљивости позваних органа, који нису предузели потребне мере, да се појаве хајдучија и разбојништва спрече или бар после појаве угуше.

Вршене инспекције утврдиле су, да у многим окрузима жандармерија још није како треба у духу уредбе и издатих наређења распоређена по станицама, а и где је то учињено, над радом станичних жандарма не врши се никакав надзор и не дају нужна упутства ни од окружних ни среских Начелника, нити пак од њихових Официра.

Полицијски чиновници затим, не излазе у општине и народ, па се по томе на многим местима дешавало, да разбојници и

одметници месецима харају и пљачкају а они нити су позвани

на предају, нити су оглашени за хајдуке, а већ по готову да их нико од власти није узнемиривао.

По већини округа и срезова не воде се спискови, ни одметника, ни бивших осуђеника, ни лица осуђених на полицијски надзор и у опште сумњивих.