Policija

~ 401 · — |

г) (оне јина о трговини оружја и мувиције тачка коју смо већ претходно напоменули.)

д) Предузеће потребне мере за сузбијање болести. — "И томе међународноме Санитарноме Апарату је такође потребна међународна санитарна полиција.

ђ) Предузеће потребне мере да осигурају слободу кому | никација и транзита. ... и,

да су редактори Пакта у моменту | његовог _редиговања, а сматрали да треба да мисле, у. Пакту, директно на полицију, они би, несумњиво, додали још једну одредбу овоме 24. члану, · одредбу којом би се, као у осталим претходним тачкама овога параграфа, Државе—Чланови обавезали, да предузму колективно све потребне мере за сузбијање криминалитета. Та одредба. није унета: то је за жаљење, јер би она убрзала остварење | међународне полиције; али нама изгледа да се у замисли редак- По тора о примени претходних тачака подразумева и ова тачка 1 као једна од будуће. активности Друштва Народа. :

Дакле, на горње тање. шта треба да очекујемо од Друштва Народаг т. ј. да ли од те суперорганизације светскога поретка треба да очекујемо установљавање Међународне Полицијег — изгледа нам да можемо. пАтоверите позитивним одговором! % - .

У осталом, и логична интерпретација поменутих АМО Пакта, ОНА НЕ нас да. тако одговоримо: ;

А какав ће облик узети организација Међународне Полипије То је, гогово, индиферентно! Ми смо у горњим линијама површно и без икаких претензија да то има тако да буде, покушали да дамо, необавештенима, једну идеју о разним могућностама те организације: какав француски, италијански, енглески или ма чији други геније организације полиције може поднети какав пројект, који неби личио ни на једну од хипотеза "које смо ми тренутно претпоставили, |

Једна је ствар извесна: Међународна Полиција, која ЊЕ. једна потреба и која ће, чим крупни међународни проблеми добију своје солуције, постати остварено дело, биће саставни | део Друштва Народа као што топ изрично одређује чл. 24. б Пакта о оснивању нових међународних организација, у циљу решавања питања међународне важности. у

„Полиција“ а ! А ~ 5: