Policija

— 402 —

Нама изгледа, да се не може потврдити, да међународна полиција неће имати да решава, поред осталих њених поменутих активности, и један од најважнијих међународних проблема: сузбијање криминалитета! :

Рели

"РЕМ.

#ж ПОЛИЦИЈА У СТАРОЈ ГРЧКОЈ

— Хенрик. Шенкман — •

Полиција, као орган јавне, безбедности, води порекло од прастарих времена, од када су ступање у друштво и променљиви односи створили извесне сукобе на основи појма својине. Колико је у стварању органа ове врсте одлучивао инстикт | самоодржања сведочи, опажен код животиња факт, да кад оне излазе заједно, стадима на храну, на водопој или у лов, увек истичу, постављају неку врсту пе која осматра околину и извештава о опасности. Особиту вештину и опрезност пока_зују у том погледу дивокозе и ноћни даброви.

Та се: појава може узети за генезу сваке доцније полиције.

Код стародревних културних народа око великих река, полицијски систем је добио значење првога реда у управљању

· областима, а нарочито око Нила и Еуфрата, и јављао се тамо _у стотинама промена власти и чиновника. _ Али је правилан и јак облик добила полиција тек у Грчкој, · од које има и свој назив, и остала до данас код свих народа. Грчки назив политеја, значио је вршење власти. Рим и остала огњишта културе око средоземнога мора, функционишући и подражавајући административном уређењу Јелина, копирали су, · | И ако мало. измењен систем полиције, задржавајући назив, који гласи у Риму полиција (доцније: у Италији — полиција; У Француској — полис; у Немачкој — полицаји т. д.) Из својих » праузора полиција се, као орган јавне безбедности, развијала "постепено, обухватајући све пространији круг друштвенога, политичкога и економског живота.

Преглед тих чланака и њиховог примењивања биће врло занимљив и поучан, јер ће показати, како су стародревни народи развијали МЕ погледе и уреде у области управљања државом.

.