Policija

— 389 —

в) Ништа се неће платити, и ако је закупно добро уживано, ако је закупац у рату или ропству или као интерниран или у избеглиштву погинуо, умро или нестао или постао неспособан за сваку привреду у своме позиву (којим се дакле до тих момената бавио). Ови догађаји треба да су наступили до демобилизације (24 марта 1920), па да се ништа не плаћа од закупнине. На основу ове тачке неће се платити закупнина и. ако закупац није војни обвезник био. Није меродавно како је иначе имовно стање закупчево односно његових наследника, јер закон о томе ништа не говори него ослобођава од а нине, чим постоји која од наведених чињеница.

г) Ништа се неће платити ако је закупно добра услед рат-

НИХ догађаја (дакле за то -што је рат наступио) изгубило“ за закупца ону корист, у погледу које је закуп за упражњавање своје професије и закључио. На пр. узет је под закуп локал ради вршења агентурске радње, коју због рата закупац није ни вршио.

2. Платиће се дужна закупнина процентуално за време од 12 јула 1914 до 1 маја 1919 у роковима по чл. 24 овог закона:

а) Ако је закупно добро уживала само породица закупчева или они који су са њиме живели или радили за време док се закупац налазио на војној дужности или у ропству, као интерниран или у избеглиштву. Ако је на пр. породица закупчева уживала закупно добро за све време док је он био интерниран, онда ће за то време платити се закупнина смањена процентуално по скали означеној у чл. 15 тач. 2, а ако га није уживала, онда се неће ништа платити с обзиром на тач. 1 пода чл, 15. Ако се он вратио из интернирања и продужио уживати закупно добро, онда се за следеће време цела закупнина има платити, сем случаја из чл. 16, т. |. ако би такав закупац постао по повраћају делимично неспособан за привреду, или му годишњи бруто приход на дан 12 јула 1914 није износио више од 3000 динара годишње, у ком случају има да плати половину процента одређеног по чл. 15 под 2, дакле 1096, 159, 209, или 25%/, дужне закупнине према величини закупнине и с обзиром да ли је становао у Београду или на другом месту.

6) Извесан цроценет платиће се и онда, ако закупно добро | због ратних догађаја (за то што је рат наступио) није уживано , потпуно него делимично, т. ј. само један део зграде.