Policija

— 434 —

би у будуће организовати у округу и општини. За то треба ојачати њихове органнзације. Окрузима би требало признати право удруживања у синдикате за предузимање послова и радова од заједничке користи, као што је то већ учињено за општине. Затим ваљало би покушати, да се у окружне скупштине уведе поред изборног система и систем професионалне репрезентације. Поправка у саставу саме скупштине извршила би се и забраном, да сенатори и народни посланици могу бити у исто доба и чланови окружне скупштине. На тај начин и парламент и скупштине ослободиле би се одвратне мешавине утицаја и атрибуција.

Биће не само интересантно већ и врло поучно за нас, да укратко изнесемо целу дискусију која се развила по овоме питању, јер она пружа верну слику разних струја, које у овом погледу владају у Француској, а уз то лепо осветљује сам проблем децентрализације управе са свију страна.“

МШеу је за стварање региона и регионалних скупштина. Њему та реформа изгледа потребна, да подигне локални живот. Тешке и многобројне незгоде од прекомерне централизације, која влада у Француској, захтевају ту реформу. Услед такве централизације и парламенат и влада су преоптерећени великим послом и не могу да посвете све своје време општим интересима земље. Друкчије би било кад би послови били боље расподељени. Сем тога ни парламенат ни влада нису у стању да расправљају са компетенцијом једну масу економскух питања, која не спадају у њихову надлежност. Згто је потребна децентрализација, али не у округу, јер је он сувише извештачен и одвише мали, већ у области. Он је за реконсгруцију старих провинција, али није за професионалну репрезентацију.

Мопћој Табђаш је такође као и УПеу партизан регионалства, јер је противник централизације, пошто она има више мана него добрих страна. Он сматра, противно већини других, да деоба Француске на округе од револуције није ухватила корена у земљи, јер ја она више векова пре тога била подељена на провинције.

Мада! деја Вјасће је мишљења, да би срезу требало дати више иницијативе; независности и власти, ако се хоће да он

1 Види: Звапсез е! С ауаих де !' Асадеппе дез зејепсез тогајез е; роунаисв, 77 е аппее, 2 еј 7 Шугазоп — Теупег е! јишећ, 1917.

+