Policija

надлештава. Они треба, у првом реду, да тај посао схвате кас дужност и да га као једну од дужности раде, јер, напослетку, тај се посао има као дужност и схватити са обзиром на то, да успех једног полицијског надлештва, па, према томе, и успех шефа тога надлештва, поглавито, и зависи од способности оних, који су у том надлештву запослени и који у њему раде. Налазимо ради бољег и потпунијег постигнућа циља, који се жели, да би добро било наћи начина, да се са надлежног места довољно нагласе и истакне дужност, коју у томе правцу треба: да имају шефови полицијских надлештава.

На овом месту згодно нам је, да истакнемо већ дат лељ пример правилног схватања ове дужности за оспособљавање аташираних му полицијских чиновника од. стране Управника. · Београда г. М. Лазаревића. Он је, и не чекајући подстрека за то, увидео потребу за таквим радом, и већ је организовао и ј отпочео одржавати конференције, на којима ће се дати прилика полицијским чиновницима. У праве гр. Београда, да, посећујући их, оођу на њима до знања, корисних и потребних им за вршење, дужности, које имају полицијски чиновници у Београду.

Желети је само, да овај леп пример нађе подражавалаца што пре и код тефова осталих наших полицијских надлештава. Разуме се, начин и обим овога рада не да се до свих детаља оцртати. Њих ће, у првом реду, одређивати прилике,, са којима се при томе има рачунати. Главно је само, да се отпочне радити у наглашеном правцу. Циљ овим редовима и био је само да за тај рад потстакне. ;

Милан Николић секретар Министарства Ун. Дела

ЖАНДАРМЕРИЈСКИ ДОМ

Са знатним увећањем жадармерије, услед проширења земље после успешних ратова, појављује се потреба за подизањем једног великог Жиндармеријског Дома, који би имао да послужи овим трима сврхама: |. за смештај жандарма инвалида, 2. за преноћиште ш храну жандарма пролазника и 3, за седиште жандармеријске задруге за инпедњу и међусобно помагање коју шреба основати ште: пре.