Policija

— 431 —

ЗА НАШУ ПОЛИЦИЈУ

#11 дспособљавање полицијских чиновника

Још раније, пре рата, кадгод би би се повео "говор о нашем полицијском чиновништву, па је то чиињено и у овом „листу, — истицан је један несумњив факат, да · оскудевамо у довољно способним полицијским чиновницима. Још тада, и једновремено са овим, — чинили су се предлози у циљу, да се ова оскудица што пре и што боље отклони.

Сада, после рата, та се оскудица јоши више У оЕвА јер смо, с једне сгране, у рату и због рата, изгубили знатан број-

способнијих полицијских чиновника, а с друге стране рат је донео са својим последицама нове дужности полицијским чЧИ'новницима код нас. Отуда и долази све већа брига, да се кадар наших полицијских чиновника што боље оспособи за вршење свих дужности, које данас има.

У истраживању начина, на који се може најбоље постићи жеља, да се дође до способних полицијских чиновника у нашој Држави, — долазило се до закључка, да је за то потребно што пре омогућити остварење једне школе, у којој би се спремали полицијски | Закључак, несумњиво, тачан. Само, опет се истиче питање: да ли дотле, док се ова школа не отвори и док она не отпочне функционисати, треба остати «скрштених рукуг Свакако, не. Нешто се ипак мора радити. Мора се радити онолико, колико се може.

Међу нашим полицијским чиновницима, свакако, има способних за вршење дужности, поверених полицијском чиновништву. На те полицијске чиновнике треба рачунати, да са своје стране учине што могу за оспособљавање својих колега, који нису довољно упућени и верзирани за послове полицијских чиновника. У том погледу на њих се може рачунати, нарочито и зато, што је и њихов интерес у томе, да на заједничком послу дођу до корисне сарадње свих својих другова. Само, као и пре свакој акцији у осталом, ако се од ње хоће поуздан успех, — та акција способних полицијских чиновника не сме бити случајна, неорганизована, и сасвим у зависности само од добре воље. |

Нарочито, при овоме послу, треба, да развију што више иницијативе и што већу активност шефови наших полицијских