Policija

| даде

и упражњавају. Најтеже је то што такве примедбе долазе од; људи, чији би друштвени положај и степен њиховог васпитања; требало да им је створило толико здравог схватања и увиђавности, да могу опазити све горе побројане користи спорта, јер ће се често чути баш од тих како спорт називају разним не. лепим епитетима, нарочито ако га упражњава човек, који је: по њиховим нездравим појмовима „старији“.

Када оваки појмови владају у маси, каква се тек схватања могу очекивати о једној засебној, специјалној групи: људи, ксд којих је требало да је спорт већ одавно развијен, а . то зато, да би јој донео оне користи, које би им заиста послужиле на добро. Како би се мислило тек о спорту у полицији" Закључак се да извести из досадашњег излагања, па ипак то. не би требало да буде сметња и препрека његовом увоћењу“ у полицију, јер би он заиста допринео користи и дао повољних : резултата не само у физичком смислу, већи у самој служби, јер би познавање извесних врсти спорта припомогло у многоме · доброме вршењу службе.

Те су врсте спорта: јахање са волтежовањем, пливање, веслање, трчање, скакање, борење (нарочито јапански начин борења „Џиу Џицу“), песничање (боксовање), мачевање, трчање на бициклету, на моторциклету и аутомобилом.

Сумњамо да ће се моћи наћи неко, који би, пред очигледним примерима које ћемо навести, могао рећи, да су ове: врсте спорта некорисне и непотребне полицији.

Узећемо за пример две врсте спорта јахање и пливање. и једног нижег органа полицијског — жандарма.

Несумњиво је да ће му се у његовој пракси ма кад тад. десити да ће морати појахати коња. Претпоставимо да он то» незна, какав би онда изгледао2

Узмимо да је једно дете пало у Саву и како незна да плива, почело је да се дави; вода га носи све даље и само. добар привач може да га спасе; у близини нема никог другог · осим једног жандарма, али и он јадан не зна“да . плива! ....

Да ли је потребно излагати јоши друге примере2 Мислимо да није, јер су они сви очигледни и убеђују о несумњивој корисности упражњавања спорта у полицији, а осим тога даље њихово навођење одвело би нас далеко, јер су ти примери, спорта примењеног у полицијској пракси многобројни.

%