Policija

6

Најважније питање, то је питање о врсти спорта, који треба увести у полицију и о начину рада и' спровођења.

(О овоме, као и о другим питањима и о томе, шта је У овом погледу учињено на страни, а шта би се могло учинити жод нас, говорићемо у идућем чланку.

Соколац.

ПОЛИЦИЈСКА ТЕХНИКА

Из месечних извештаја о крегању криминалитета у земљи звиди се не само да је број учињених кривичних дела врло велики, већ и да број дела код којих су кривци пронађени једва ако достиже половину од целокупног броја учињених дела.

Тако на пример из извештаја Управе Града Београда види "се да је у месецу фебруару 0.г. у Београду извршено 103 «кривичних дела (иступи нису урачунати). Кривци су остали чнепознати у 55 случајева.

Треба узети у обзир да, су ови извештаји у више слу-.

чајева нетачни и то, као што је полицијским чиновницима већ познато, нетачни биш у броју пронађених криваца.

Повећање криминалитета с разлогом се сматра као последица рата, али је несумњиво да оно зависи у многоме и од већег или мањег броја пронађених криваца. Ухватити кривца на првом делу и предајом суду спречити га да и даље врши жривична дела, много је већи успех но ухватити га на десетом па тек по том пронаћи девет ранијих.

Овако велики број непронађених криваца, публика а често зи надлежни, сматрају као неспособност појединих полицијских чиновника, којима је поверено вођење истрага т. |. — неспо«собност иследника, а овај опет у ствари и није иследник, јер «само као такав потписује акта ислеђења ноја је водио писар «ривичар. Али било да се замерка односе на формалног било на стварног иследника у много случајева она је неоправдана јер је немогуће бити добар иследник без примене полицијске

технике, која се опет не може примањивати без за то потребне '

«спреме и материјала.

Према досадашњој пракси, вођење истраге састоји се у

"томе: учинити полицијски увиђај, саслушати тужиоца, сведоке

ва ва ве