Policija

5 ДАТО

и окривљенога ако га има, извршити суочења, вештачења, претресе итд. у опште све административне послеве. Сам увиђај, који је најважнији дсо у току ислеђења, јесте мање или више од пола табака исписане хартије, где су изнете: изјаве оште"ћенога, примедбе присутника и комбинације иследника.

Чак и у случају крајње савесности и брижљивосги иследника, баш кад би он имао довољно времена воље и способности да на овај начин истрагу правилно сврши, у много случајева суд пушта окривљенога из недостатка доказа. Дело је при оваквој истрази потпуно доказано једино ако је кривац ухваћен на делу, ако има сведока очевидаца, или ако сам окривљени признаје. У свима пак случајевима где постоје само неки удаљени основи подозрења, кривица се не може доказати једино због непри- · мењивања полицијске технике.

У тежим случајевима болести ни најбољи лекар не може без својих инструмената утврдити дијагнозу и пружити помоћ. Још је мање могуће иследнику примењивати полиц. технику без зато потребног материјала.

Иследнику. је. потребан фотографски апарат, којим се може добити увиђај бољи од највернијег писменог увиђаја, јер је плоча, за многе ствари које су баш овде од значаја, осетљивија од човечијих очију. Погодним смесама могу се узимати отисци ногу (или других делова тела и оруђа), у земљи, песку, прашини, снегу. Овај се отисак може чувати дуже време и са кривцем заједно иде суду, док се данас узимају у обзир само груби и очигледни трагови а кривац се доводи на лице места да се изврши упоређење са отиском на самом оригиналу, који се том приликом и поквари.

Још се горе поступа са отисцима руку односно прстију. Ови се отисци и не узимају у обзир нити се помињу у увиђајима. А познато је да је баш овај део полицијске технике од највећег зннчаја за проналажење криваца. Чак и у случају када се никакви други трагови не. могу пронаћи, морају се на лицу места наћи отисци прстију кривца, па чак и онда када се голим оком не могу видети они постоје и могу се извесним једињењима изазвати на предметима за које је утврђено да их је кривац додиривао.

Изгорели делови појединих материја па чак и рукопис у пепелу могу се са успехом рестаурирати те им се тако,