Policija

=

које је имао на дан 12 јула 1914; он ипак по закону има да плати највише до половине оног, и онако малог процента по тач. 2 чл. 15.

Ако је закупац, који се налазио на војној дужности или у ропству, интернацији или избеглиштву, постао делимично неспособан, а приход му на дан 12 јула 1914 није износио 3000 динара, тада по члану 16 ал, 2 неће платити никакву закупнину. За тим исто тако ако је закупац постао делимично неспособан за привреду у свом позиву, а закупно добро је уживано само делимично (један део зграде) даље ако му је приход износио 3000 динара, а добро је уживала породица његова, док је он био на војној дужности, у ропству, интерниран или у избеглиштву, или ако је закупац са приходом од 3000 Ди“ нара само делимично закупно добро уживао.

Видели смо да се по чл. 15 под 1 в не плаћа никаква 34купнина, ако је закупац у рату, ропству, интернацији или избеглиштву погинуо, умро, нестао или постао неспособан за сваку привреду у свом позиву. Али ако је закупац имао трговачку или другу какву радњу и ова је била отворена и обављана од стране породице или заступника закупчевог за време окупације, онда ће се платити ипак цела закупнина за то време, · ако је такво упражњавање радње улазило у ред трговачких спекулација (чл. 18). На сваки начин да се закупнина може тражити, ако је приход од тих спекулација био бар толики исти, колики и пре рата. У том случају има се платити и сва дужна закупнина за стан закупчев за време окупације. Ова се закупнина има платиги и онда, ако су се породице или заступници закупаца за време непријатељске окупације бавили трговинским спекулацијама са знашном зарадом (коликом, одредиће суд средством вештака, ако је потребно), макар и ван саме радње закупчеве, као и кад никаква радња није ни држана. По чл. 15 под 2 а плаћа се од закупнине један део у процентима, ако је закупно добро уживала само породица закупчева или они који су са њоме живели или радили за време док се закупац налазио на војној дужности или ропству, интернацији, избеглиштву. Али ако је оваквог закупца трговачка или друга радња за време окупације била отворена и обављана од стране породице или заступника таког закупца, онда се за то време има платити цела дужна закупнина, само кад је упражњавање