Policija

— 454 —

били одушевљени њоме и општине би је врло радо прихватиле и примиле. 5

Ми смо у нашу полицију последњих месеци увели једну новину, установу жандармеријских станица по општинама. О тој установи писано је доста у нашем листу „Полицији“.

Неопходно је потребно, ако се хоће имати брзих и успешних користи од тих станица, да оне буду телефонски везане са среским начелником.

Причали су ми, да су Аустријанци за време окупације Србије имали такође своје жандармеријске станице по општи нама; нарочито су оваке станице били образовали по удаљенијим општинама, као и местима где су биле честе хајдучије.

Тако су у срезу драгачевском имали две своје станице у Копрежи и Дупцу под Чемерном. Њихове Бециркс — команде биле су везане телефоном са овим жандармериским станицама и тако биле у сталној, непрекидној вези. И сада стоје у Дупцу диреци и телефонска жица, које подсећају на страшне и мрске тероре непријатеља.

Па када су Аустријанци, који су знали им осећали, да је окупација Србије привремена, ипак одмах увели ову телефонску везу, зашто и ми нисмо и зашто бар сада не предузме кораке, да бар на првом месту вежемо телефонски наше жандармериске станице са среским начелствима2! Ако нису »ехничке али финансијске немогућности сигурно нису.

На овом питању телефонске везе општина са среским начелствима, познато ми је да су поједини срески начелници, уочивши ову потребу, још ранијих година, приликом израде среских буџета, увек уносили и партију за увођење телефонске везе општина са срезом, али је овај рат све то зауставио, и да њега није било, ми би имали у неком срезу и остварену ову везу. Био сам присутан једне године у среској скупштини среза подунавског када је од страме среског начелника, предложена. позиција за телефоне једногласно примљена.

Ако би се решење овога — да га назовемо — телефонског иптања, оставило иницијативи слмих среских начелника, не би се могло одмах остварити, а из разних других узрока,

Овде је потребна једна општа наредба Министарства Унутрашњих Дела, да сви срески и окружни одбори, уносе сваке: