Policija

ДЕБ 5

године потребне позиције за васпоставу телефонске везе. За две до три године, покупила би се сума са којом би се могле подмирити потребе за установу телефона.

А општински судови пак били би такође дужни да у своје буџете уносе позиције за телефон, који би новац после лако могли наплатити од употребе телефона од стране грађана. Нпр. од сваког разговора приватног лица општина би могла донети одлуку, да се наплаћује поред државне таксе јоши 0.20—0.40 дин. за општинску касу, и на тај начин од тога прихода општина би исплатила свој телефон и увек имала готовине за његове евентуалне оправке,

Захтевати од државе да она сама васпостави ову телефонску мрежу много је.

Али ако би се- хтело, да се са овом установом телефона што пре убрза, мислимо да би се могла наћи нека страна фа-_ брика, која би извршила потребне лиферације материјала на почек општинама уз гарантију државе или округа.

Износимо ово неколико редака са жељом, да надлежне што више заинтересујемо за ово питање, не би ли се на који

начин што пре и остварило. Бож. П. Божовић.

УРЕДБА О СТАНОВИМА

Приликом минулих ратова порушене су у Србији многе зграде за становање услед чега је, по ослобођењу земље, наступила оскудица у становима, коју су поједини несавесници почели безобзерно искоритћавати, повишујући до неверовалноће закупне цене.

Ова оскудица нарочито се манифестовала у Београду, у коме су безбројне куће биле порушене и готово свака друга знатно оштећена услед силног бомбардовања, и у који су, одмах по ослобођењу, поврвели многи досељеници, како из појединих. крајева нашег новог Краљевства тако и из иностранства.

Да би се осигурали станови бар староседеоцима, и спречило експлоатисање једно тешке и жалосне ратне последице, донет је априла месеца 1919. год. познати закон о изменама и допунама у закону о обустави извршења и обезбеђења, као и шоку рокова који се, у главноме, односио на рашне и предрашне закупе станова, и предратне закупе зграда за инду„стријске, трговачке и професионалне радње.

=