Policija

— ДОЂ

могу се вршити у свако доба, и због њих се не може отказати стан ни закупцу ни самцу. За веће оправке, којима би се мењала конструкција стана, или којима би се ишло на то да се добије више просторија, или измени њихов унутарњи однос, а које би имале за последицу да закупац напусти закупно добро или да буде лишен могућности да га ужива у целини, потребно је нарочито одобрење одбора за станове. Ово се може дати само у случајевима кад природа конструкције зграде — стана — налаже потребу ове измене, или ако се пројектованим радовима добија већи број нових станова. Под новим становима у овим случајевима подразумева се подизање нових спратова, или дозиђивање нових станова уз већ постојеће.

У Београду се могу рушити само они станови, који својом „конструкцијом и општом израдом не одговарају одредбама грађевинског закона ни санитетским прописима, али и ово само „онда кад се сопственици писмено обвежу, да ће одмах по рушењу приступити подизању и довршењу нових станова, према плановима које би претходно одобрио Грађевински Одбор.

Сопственици су дужни да у издатим становима извршују оне оправке без којих би био угрожен живот закупаца у ма којој форми, или онемогућено и огежано њихово становање, и због ових имају право на повишење закупнине највише за -50%. О потреби и обиму ових оправки решава одбор за станове. На случај да сопственик не поступи по његовој одлуци, „заинтересовани закупац има право да о свом трошку изврши оправке обухваћене овом одлуком — одлуком одбора за станове — и да трошкове на исте одбије од закупне цене. Ако сопственик не би хтео признати рачуне закупчеве о учињеним "трошковима на оправке, одбор за станове донеће, по комисијској процени, своје решење, које је обавезно за обе стране (чл. 16. Уредбе);

в) ако закупац не плаћа уредно закупну цену, тј. ако ову не плаши за ова узастопна месеца. На случај да закуподавац неће да прими понуђену му закупнину, ова се може. депоновати код одбора за станове или код општинског суда. Плаћање депозитне таксе у овим случајевима пада на терет закуподавца (чл, 17. под 3), и |

г) ако закупац намерно квари поједине делове стана и на овај начин чини га неупотребљивим.

Самцу се може ошказатши стан (соба) још и у овим случајевима : ако се пресудом надлежне власти ушврди да иде на руку неморалу и да нарушава мир и спокојство закупца или суседа, или ако је закупцу соба неодложно пошребна услед прираштаја чланова његове најближе фамилије.

У свима побројаним случајевима отказ се мора извршити на месец дана раније, преко одбора за станове, коме је став-