Policija

—д56 —

Закон овај у пракси је био згодно и корисно допуњаван законом о помоћи невољнима у рашу, на основу којега су месни одбори вршили реквизиције станова за избеглице и оне који их нису имали, али како је овај закон престао важити са пре“ станком рата то се појавила прешна потреба за једним новим законом, којим би се у неколико измениле и допуниле извесне одредбе закона од 17. априла 1919. год, и обухватиле и оне врсте закупа станова које нису потпадале под овај закон. Тако је постала Уредба о Становима од 29. маја ове год. која је обнародована у 118 броју „Службених Новина“ од 31. маја ове год, а која важи само за шериторије Србије и Црне Горе до 1. маја 1921. год.

Као и већина наших нових уредаба, тако се и Уредба о Становима не одликује потпуношћу, јасношћу ни систематском разрадом материјала, те је с тога мало потеже довести у везу И објаснити њене разбацане и са гледишта законског непрецизно редиговане одредбе. -

Поред принципа некретности закупаца у Уредби је, за извесне зграде и локале, спроведен и принцип слободног уговарања закупнине. Остали њени прописи односе се на: одборе за станове, пазакупе, монешу плаћања закупнине и казне.

"Овог реда држаћемо се и ми у току нашег излагања:

1. Некретност закупаца

Принцип некретности закупаца изражен је у чл. 24. Уредбе (став [), који гласи:

„да време важења ове Уредбе продужују се сви постојећи (текући) закупи станова побројаних у овој Уредби, а без обзира на време и начин конспштуисања ших закупа“.

Само по изузетку, и у случајевима који су тачно прецизирани (чл. 17. и 25.) може се закупац уклонити из закупног добра пре 1. маја 1921. год. Ти су случајеви:

а) ако је закуподавацу стан неодложно пошребан за лично становање, а нема свог другог сопсшвеног стана, већ је принуђен да станује у туђем као закупац. Овим правом соп_ ственици се могу користити само до 1. септембра 1920. год. Оно не припада сопственицима оних кућа које су прешле у њихову својину после 1. јуна 1920. год. (чл. 17. под 1);

6) ако су у питању веће оправке или рушење куће. У случају да сопственик у предвиђеном року не приступи пословима, због којих је тражио исељење закупца, одбор за станове овлашћен је да испражњени стан реквирира и сопственика лиши закупнине у корист фонда ратних инвалида. Поред овога, сопственик је још дужан да закупцу надокнади и штету око сеобе (чл. 17. под 2).

Мање оправке, којима се не мења конструкција стана,