Policija

— 463 —

овако добивених цена за три или пет соба. Ове одредбе важе и за самце који станују код предратних закупаца.

Овако добивеним ценама може се додати највише још 400%, за послугу (чишћење, доношење и одношење воде, намештање кревета и т. д.).

Цена једне празне собе, не ноже бити већа од количника, који се добија поделом закупне цене једног стана са целокунним бројем соба у томе стану (нерачунајући предсобље, кујну, и друге принадлежности). Добивеном количнику додаје се, према квалишету собе, највише 80%,, и цифра добијена на тај начин представља закупну цену једне празне собе. За огрев и осветљење, ако ништа није уговорено, плаћа се сразмерно, по утрошку, а веће услуге по погодби.

Одређивање цена собама по хошелима, врши се према њиховим предратним ценама. а с обзиром на важност места и уређење хотела. Предратној цени додаје се највише до 350 /, (300%, за собу, и 50%; за послугу,. За огрев и осветљење плаћа се сразмерно њиховом утрошку, а веће услуге по погодби,.

__У свакој хотелској соби мора бити изложен ценовник, који ће у духу Уредбе прописати и званично оверити одбор за станове.

У смислу изложених одредаба одређују се цене и собама у пансионима и преноћиштима. Ушврђене основне цене ових соба могу се повисиши највише још са 80%,.

Начин на који ће се одређивати закупне цене у бањама регулисаће се нарочитим правилником, који ће прописати Министар за Социјалну Политику. Њиме ће се, без сумње, регулисати и цене станова и соба у местима за лечење ин излете, пошто оне нису регулисане Уредбом.

ж ж ж

Утврђивање цена за рашне и предратне закупе врти се по привременом закону о ликвидацији мораторног стања од 24. априла 1920. год. (чл. 25 Уредде.,

По чл. 25. овог закона, закуподавци имају права на повећање закупнине за време од 1. маја 1920. до 1. маја 1921. год. и то:

1. за станове:

а) код месечне закупнине до 50 дин. са 25%/

6) код месечне закупнине од 51 до 200 дин. са 508

в) код месечне закупнине преко 200 дин. 759,

2. за дућане, канцелирије и осшала закупна добра:

а) код месечне закупнине до 200 дин. са 1009

6) код месечне закупнине преко 200 дин. са 150%/..

Према изречном наређењу чл. 25 Уредбе, овај проценат за повишење закупних цена има се одређивати према предрашној закупнини. Ако је н. пр. један стан плаћан 50 динара