Policija

РА 5

После толикогбодишњег учешћа у ратовима, где су се особито одликовали као најбољи војници, они су продужили рат у миру, борећи се из дана у дан са разним зулумћарима и противницима државе и друштва.

У таквој непрекидној служби, у борби са разним опасним“ елементима, жандарми се данас свуда у нашој пространој краљевини налазе распоређени по жандармеријским станицама, организовани у духу нове уредбе о жандармерија, истичући се. готово свакодневно у лепим примерима ревности и пожртвовања у служби отште безбедности, залажући и своје животе ради заштите друштва и законитог поретка.

И ако су они сада овамо ангажовани са унутрашњим непријатељима, што у миру сачињава њихов задатак, ови су увек готови да и граничну безбедност бране и од спољних. непријатеља.

И сада приликом последњег упада Арнаута из Албаније у месецу августу ове године, када су масе Арнаута навалиле преко границе, коју су бранили слаби делови наших регрута, појављују се жандарми, да помогну својим војничким искуством. и као опробави ратници са солунског фронта и других ратишта, ма да на њима иначе као органима безбедности не лежи: дужност употребе за војне операције. Том приликом одред. жандарма из околине Дебра и Пишкопеје прикупљен са жандармеријских станица, по цену својих живота, само да би спасли посаду из Пишкопеје, под борбом заузимају положај „Дешат“ и омогућују да се посада извуче из Пишкопеје.

Срески писари г. Јанош Вуксановић и г. Михаило Вуковић: својом присебношћу и ревношћу, излажући се опасностима, заједно са жандармима поседали су поједина места и осигуравали одступницу војске, која је била ангажована у рововима.

На другоме месту и крају, према Призрену, други летећи вод жандарма учествовао је у борби заједно са војском и. спречио надирање Арнаута од Васјата у призренски округ. Овај: је вод много припомого да се одржи положај „АК Бунар“ а потом да се непријатељ разбије и преко Дрима пребаци. Под командом жандармеријског потпоручника г. Стеве Поповића тај је вод састављен од солунских ратника и другова из других. покрајина давао пример младим војницима, како се брани Отаџбина и бомбама нагонили непријатеља у панично бегство.